Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иван Гешев: От две години прокуратурата предупреждаваше, че ще е налице ръст на престъпността (ВИДЕО)

Закон и ред

Иван Гешев: От две години прокуратурата предупреждаваше, че ще е налице ръст на престъпността (ВИДЕО)

Последните години бавно, но ефективно се съсипва българската система за противодействие на престъпността, предупреди главният прокурор

В последните месеци има подобрение в съвместната работа с МВР

„Българската прокуратура от две години предупреждава, че този резултат ще дойде,  неизбежно е когато институциите не си взаимодействат и воюват една с друга“. Така главният прокурор Иван Гешев отговори пред журналисти на въпрос за ръста на престъпността.

Целта на българската прокуратура винаги е била институциите да си взаимодействат, категоричен беше той в Перник.

„Ние призоваваме нашите партньори от МВР и службите за сигурност да си взаимодействаме. През последните месеци работата ни с МВР се подобри значително. Нашият единствен враг е престъпността и съвместно трябва да работим за противодействието ѝ. В периодите когато е имало взаимодействие има най-добър резултат“, подчерта той.

Според Гешев такава е била и преценката на Европейската комисия, че почти е решен проблемът с организираната престъпност.

„Също и с телефонните измами сведени бяха до единици на месец. Сега от октомври месеци са отново стотици. Престъпността се завръща в размери от 90-те години. Това са тъжни тенденции, които се дължат и на част от това, че се води съзнателна война със съдебната власт. Благодарение на законодателни експерименти като закриване на Специализираната прокуратура, която ефективно се бореше с организираната престъпност и корупцията“, твърди Иван Гешев.

Попитан за участието на служител на МВР в трафик на хора, главният прокурор изрази опасения, че през последните години бавно, но ефективно се съсипва българската система за противодействие на престъпността.

„За това заедно трябва да се опитаме да защитим българските граждани в рамките на Законите на страната о в рамките на възможностите“, каза още той.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети