Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иван Гешев: От медиите научих за прекратеното досъдебното производство за кюлчетата и чекмеджетата

Закон и ред

Иван Гешев: От медиите научих за прекратеното досъдебното производство за кюлчетата и чекмеджетата

Иван Гешев: От медиите научих за прекратеното досъдебното производство за кюлчетата и чекмеджетата - Tribune.bg
Снимка:

Този случай онагледява това, че българският главен прокурор не е всесилен и всемогъщ, заяви Гешев

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването по случая с публикуваните преди 3 години снимки на златни кюлчета и пачки с евробанкноти в нощното шкафче на Бойко Борисов в правителствената резиденция в „Бояна“. Постановлението на наблюдаващия прокурор за спиране на наказателното производство е от 10 май т.г., а факсимиле бе публикувано от сайта „Биволъ“. От него обаче не стават ясни мотивите на обвинението.

Досъдебното производство е прекратено, потвърди пред БГНЕС  главният прокурор Иван Гешев като поясни, че той е разбрал от медийни публикации.

„Това, което мога да кажа, е че този случай опровергава политическата опорка и хибридната атака срещу прокуратурата, която не почива на българската Конституция, че българският главен прокурор е всемогъщ, всесилен и неконтролируем. Няма законово задължение да бъда уведомяван при произнасяне на прокурорите", уточни Гешев. „Просто този случай онагледява това, че българският главен прокурор не е всесилен и всемогъщ“, допълни той.

Към момента, когато това досъдебно производство е било прекратено, Гешев е бил в командировка в САЩ, когато главен прокурор на практика е Борислав Сарафов. Произнасянето е станало под личния надзор на изпълняващия длъжността „главен прокурор на Република България“ Сарафов.

„Когато звъннах на колеги да попитам дали това е вярно, беше потвърдено, че производството е прекратено. Служебно ми е известно, че делото е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура. Днес ми казаха, че има указания от ВКП да се извърши служебен контрол от горестоящата прокуратура – Апелативна прокуратура, върху прекратяването. Има две юридически възможности оттук нататък – да бъде прекратено, и да бъде отменено това постановление за прекратяване на наказателното производство“, обясни главният прокурор пред БГНЕС.

На въпрос дали е възможно производството да е прекратено под нечий натиск, Гешев коментира: „Изключвам възможността конкретният прокурор по делото да се е поддал на натиск, понеже познавам колегата. Имам доверие не само на този прокурор, а на всички прокурори. Но възможностите за натиск като цяло не се изключват никога в живота. Това не означава, че няма да бъде извършена проверка от по-високо стоящата прокуратура, която ще прецени дали е правилно постановлението на колегата от СГП“.

На въпрос на БГНЕС относно записите, оповестени от Радостин Василев, Гешев коментира, че „всичко това потвърждава неговото становище, което е изнесъл в последните два брифинга – че става въпрос за мащабен заговор срещу съдебната власт, и че става въпрос за опит за овладяване на съдебната власт и на прокуратурата в частност“. „Бог да пази България, защото наистина имаме нужда“, завърши Гешев. Тази своя теза главният прокурор защити и пред заседанието на ВСС в четвъртък, когато бе изслушан по сигналите на Борислав Сарафов срещу него.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети