Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иван Гешев поздрави победителите в конкурса „Прокурор за един ден“

Закон и ред

Иван Гешев поздрави победителите в конкурса „Прокурор за един ден“

 „Реформа е разрешаването на реални проблеми“, така главният прокурор на Иван Гешев отговори на въпрос на победител в конкурса „Прокурор за един ден“ как си представя съдебната реформа. „Принципът на законосъобразност не може да се заменя с принципа на целесъобразност, защото това е много опасно за гражданското общество и правата на гражданите“, подчерта Иван Гешев.

Главният прокурор поздрави лауреатите в надпреварата за ученическо есе, организирана за втора поредна година от Асоциация на прокурорите в България, съвместно с Британското посолство в София, Центъра за етнически диалог и толерантност “Амалипе” и Младежка фондация „Арете“. На срещата присъства и заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Победителите в тазгодишния конкурс - Дочка Атанасова и Юри Стоянов от Ямбол, Жасмина Цветанова от Видин, Яна Маринова от София, Аксения Ракова от Шумен и Красимира Михайлова от Пазарджик, посетиха Съдебната палата в гр. София, придружени от председателя на Асоциацията на  прокурорите Владимир Николов.

Иван Гешев приветства учениците за ентусиазма им да участват в конкурса и ги призова в днешното време на дезинформация и фалшиви новини да не се ограничават в търсенето на истината и на различните гледни точки.

„Силно се надявам някои от вас да поемат по нашия път, професията ни е много интересна, защото нито един ден не си прилича с другия“, обърна се към учениците заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Той подробно разказа в какво се състои професията на следователя, нейната динамика и предизвикателства.

Според председателя на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов да си прокурор е кауза. „Прокурорът е щит за слабите и пострадалите, но той е и меч, за да може виновните да получат справедливо възмездие“, обясни Николов.

Програмата „Прокурор за един ден“ е насочена към момичета и момчета от ромски произход на възраст между 16 и 18 години и цели да ги насърчи да обмислят бъдеща роля или професионална кариера в системата на наказателното правосъдие, като им се даде възможност да разберат какво е да бъдеш прокурор и се постави акцент върху важността на върховенството на закона сред младите хора. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати