Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иван Гешев взе участие в конференция на Международната асоциация на прокурорите в Истанбул

Закон и ред

Иван Гешев взе участие в конференция на Международната асоциация на прокурорите в Истанбул

Иван Гешев взе участие в конференция на Международната асоциация на прокурорите в Истанбул - Tribune.bg
Снимка:

Главният прокурор на България подчерта важната роля на дигитализацията за улесняване на разследващите органи в световен мащаб

Главният прокурор Иван Гешев обсъди предизвикателствата пред разследващите органи в ерата на дигитализацията с представители на Международната асоциация на прокурорите на конференция в Истанбул.

„Ерата на дигитализацията поставя нови предизвикателства пред борбата с престъпността, налагащи необходимостта от засилване на международното сътрудничество“, това е фокусът на дискусиите на конференцията.

Форумът е организиран от главния прокурор на Турция Бекир Шахин, а темата на срещата бе „Разследването на престъпления в ерата на дигитализацията“. Първата Паневропейска регионална конференция събра на едно място главни прокурори, представители на прокурорски и разследващи органи и ръководители на организации в сферата на противодействието на престъпността от Европа, Централна Азия и САЩ, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

В българската делегация участват още Цветомир Йосифов, началник на отдел „Международен“ във Върховна касационна прокуратура (ВКП) и окръжният прокурор на Плевен и председател на Асоциация на прокурорите в България Владимир Николов.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта важната роля на дигитализацията за улесняване на разследващите органи в световен мащаб при изпълнение на служебните им задължения, но изтъкна, че все по-бързо развиващите се нови технологии отварят нов сегмент в престъпността. По тази причина разследващите и прокурорите трябва да бъдат изключително изобретателни, за да усъвършенстват прилаганите от тях способи за разкриване и разследване на новите престъпления със същия темп на модернизиране на технологичните способности.

„Новите възможности - роботизирането, дигиталната еволюция, модерните начини за събиране на информацията са новите условия, на фона на които ние трябва да работим, за да опазим правата на нашите граждани и стабилността на правните ни системи“, каза Гешев.

Прокуратура на Р БългарияПрокуратура на Р България

Главният прокурор на Турция Бекир Шахин също подчерта, че ерата на дигитализацията отваря нова страница пред борбата с престъпността, затова съвместната работа и сътрудничеството е от изключителна важност, тъй като при повечето престъпления в дигитална среда е налице международен елемент.

Специален акцент в дискусиите бе поставен и на важната роля на независимостта на прокурорите и разследващите органи за успешно противодействие на престъпността в международен аспект. „Независимостта на магистратите и в частност на прокурорите е щит срещу опитите за вмешателство в работата им. Призвани сме да я пазим и съхраняваме, а това е възможно само чрез съвместните усилия на цялата международна общност“, заяви генералният секретар на Международната асоциация на прокурорите Хан Мораал.

Главният прокурор на Азербайджан и заместник председател на Международната асоциация на прокурорите Камран Алиев изтъкна, че технологичният подем в много случаи може да изиграе ролята на трамплин към усъвършенстването на методите за разследване на трансгранични престъпления.

Председателят на Върховния касационен съд на Турция Мехмет Акарджа постави специален акцент върху предизвикателствата пред разследващите органи, породени от технологичния подем в наказателноправен аспект.

Обсъдена бе и правната регламентация в отделните национални законодателства на различни видове престъпления, които се извършват онлайн, като престъпленията, свързани с крипто валути, онлайн измамите, спонсорирането на тероризъм, разпространението на наркотици.

В рамките на посещението си в Република Турция българската делегация проведе двустранни срещи с представителите на разследващите органи от държавите-участнички във форума.

Прокуратура на Р БългарияПрокуратура на Р България


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати