Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иван Гешев в Киев: Ако Путин дойде в България, трябва да бъде арестуван

Закон и ред

Иван Гешев в Киев: Ако Путин дойде в България, трябва да бъде арестуван

Иван Гешев в Киев: Ако Путин дойде в България, трябва да бъде арестуван - Tribune.bg
Снимка:

Главният прокурор Иван Гешев потвърди ангажимента на България за ареста на руския президент Владимир Путин, ако той влезе в България. В интервю пред faktor.bg каква трябва да е българската реакция на издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на руския президент Гешев отговари:

„България, както и всички държави, които са страни по уредбата на Международния наказателен съд, има непосредствено задължение да задържи Владимир Путин, ако той бъде установен на нейната територия, и да го предаде на Международния наказателен съд. Така че по този въпрос е категорично ясно каква следва да бъде българската реакция“.

Иван Гешев посети Буча в рамките на визитата си в Украйна

В интервюто си главният прокурор разясни сложността при разследването на престъпленията, извършени в условията на въоръжен конфликт.

„Работата по тези наказателни производства е затруднена от редица негативни фактори, които влияят върху процеса на разкриване и разследване на престъпленията. Българската държава има своите задължения, произтичащи както от българския Наказателен кодекс, така и от международните актове, по които е страна”, каза той. България е част от 123-те държави, които са ратифицирали Римския статут, учредителния акт на Международния наказателен съд, и като такава има своите задължения да задържа и предава установени на нейна територия лица, за които е издадена заповед от Международния наказателен съд. „Такова задължение имаме и за всяко издирвано на основание Европейска заповед за арест лице и за всяко лице, обявено за международно издирване. Естествено е, че ще реагираме незабавно и ще задържим и предадем тези лица по надлежния ред”, уточни Главният прокурор Иван Гешев.

Иван Гешев подписа меморандум за разбирателство с Генералната прокуратура на Украйна

Той разясни и механизма в България за замразяване на всички икономически ресурси и финансови средства, които са собственост или се владеят, държат или контролират от някое от физическите и юридически лица, образувания или органи от санкционния списък на ЕС. „Българската държава до момента не е криминализирала нарушаването на забраните по регламента”, каза Гешев.

Той засегна и въпроса със сътрудничеството с Главната прокуратура на Украйна и подчерта, че българското държавно обвинение може да бъде полезно за Киев в много аспекти, най – вече по линия на международното правно сътрудничество по наказателни дела.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети