Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иван Гешев в НС: Надявам се енергията, която някои впрягат за търсене на фалшиви компромати, да я вложат да си свършат работата

Закон и ред

Иван Гешев в НС: Надявам се енергията, която някои впрягат за търсене на фалшиви компромати, да я вложат да си свършат работата

Иван Гешев в НС: Надявам се енергията, която някои впрягат за търсене на фалшиви компромати, да я вложат да си свършат работата - Tribune.bg
Снимка:

„Трайна е съдебната практика, че е недопустим съдебния контрол, защото Конституционния съд е посочил, че това променя баланса в държавата. Но за добро или за лошо има чл. 24, който макар и да противоречи на Конституционния съд го има. Затова утре или в понеделник ще внеса за обявяване на противиконституционен този текст по чл. 24“, обяви главният прокурор Иван Гешев при влизането си в Народното събрание. Той се яви по покана от страна на Комисията по правни въпроси.

Гешев подчерта, че е поканен и така пише в текста и понеже уважава институциите и Народното събрание се е отзовал на поканата. „Надявам се, че ще имаме нормален диалог, защото имаме съществени проблеми касаещи обществото и могат да бъдат решени с помощта на всички“, допълни още обвинител №1.

Иван Гешев припомни, че още миналата година са имали предложения за промени в Наказателния кодекс, както и за пострадали при катастрофи и подчерта, че все още няма никакъв отговор. „Ръстът на тези престъпления се увеличава“, допълни още Иван Гешев и каза, че НК е приет по време на Тодор Живков и е морално остарял, което е в полето на Народното събрание.

Главният прокурор отчете, че конституционните разпоредби трябва да се спазват от всички. „В рамките на няколко часа бях уведомен за тази покана. Очаквам, че това уважение, което изпитва българската прокуратура към Народното събрание е обща и ще стигнем да общи решения“, допълни още Иван Гешев. Той подчерта, че още май месец е внесъл доклада за работата на прокуратурата и не вижда никакъв интерес към него, като с удоволствие, че ще яви пред депутати, за да ги обсъдят, защото са много добри. Той отчете, че прокурорите са се справили отлично в ковид пандемия и кампания по очерняне.

Гешев припомни, че по инициатива на Христо Иванов като правосъден министър прокуратурата е станала децентрализирана, както и всички прокуратури в ЕС. По повод делата за насилие над протестиращи, Гешев отчете, че разследванията са стартирали 11 месец и не вижда, защо се води атака срещу делегиран европейски прокурор, което е атака срещу европейската прокуратура.

„Ние можем да изразим възмущението си от това което видяхме, но единствено съда решава кое лице е виновно и кое не“, допълни още Иван Гешев. По думите му той няма да посещава временна комисия, която няма правно основание и работата на всеки един прокурор и български гражданин е да спазва конституцията и явяване в подобна комисия би било нарушаване на основния закон.

„Уважавам българските институции и не желая да коментирам временно назначения служебен министър. Забавлявам се с неговите заявления. Обикновено нищо от това което казва не е вярно. Надявам се МВР и прокуратурата да работят по начина по който са работили дълго време, защото войната между институциите може да доведе до бум на престъпността. Надявам се, че хората които търсят фалшиви компромати срещу главния прокурор, да бъде вложена в това което те трябва да правят по закон“, коментира Иван Гешев по повод обвиненията на Бойко Рашков срещу него.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати