Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иван Гешев видя опит за тоталитарен преврат при обсъждане за неговото освобождаване

Закон и ред

Иван Гешев видя опит за тоталитарен преврат при обсъждане за неговото освобождаване

Иван Гешев видя опит за тоталитарен преврат при обсъждане за неговото освобождаване - Tribune.bg
Снимка:

„Зад това производство прозират опити за намеса в независимостта на съдебната власт. За мен най-вероятно зад това стои политическото влияние на ГЕРБ. Надявам се, че това не е политическа атака.  Това заяви главният прокурор Иван Гешев при обсъждането на второто искане за освобождаването му по време на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Това е опит за превземане на съдебната власт и е тоталитарен преврат, от хора, които са безпринципни, които не уважават разделението на властите и Конституцията, разделението между администрация и политически кабинети. Независимо какви политически бури има, държавната администрация трябва да работи безупречно. Те говорят и се готвят на нещо, което прилича на „кървави чистки“, индикация на тоталитарна репресия, може би. Хора, които да обезглавят институциите и да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни, политически и олиргахични интереси", посочи главният прокурор.

ВСС решава за второто искане за освобождаване на Иван Гешев

Според него това е най-лошият сценарий за България. "Може би искат съдебната система. Може и да поискат и президентството. Моделът на един бивш министър-председател, който казва, че може би и всички други хора искат да имат шкафчета. Защо не изчакате да видим какво ще стане с борбата с мафията, която прокуратурата води? От 3 години има дела, които не са се случвали в новата ни история, защо толкова се бърза", попита Гешев магистратите и сравни, че това прилича на „сталинизъм“.

Борислав Сарафов: Гешев влияе на вътрешното убеждение на прокурори по важните дела

Гешев отрече, че прокуратурата е всемогъща и това вече се вижда от хората.

„Аз и колегите ми ще продължим да работим с нашите евроатлантически партньори, защитавайки българския суверенитет. Не харесват прокуратурата, защото няма вече свещени крави. Целта на моите колеги оттук нататък е истинска съдебна реформа. Аз избрах и няма да мълча, сега изборът е за вас. Изборът е ваш“, обяви Гешев.

Главният прокурор съобщи, че още днес ще внесе Закона за съдебната власт в Конституционния съд, защото според него новоприетите правила от депутатите са дискриминационния. Препомняме, че миналата седмица бяха приети правила за разследване на главния прокурор, както и за неговото освобождаване. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети