Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иван Гешев за отказа на Рашков да се яви на разпит: Някои хора мислят, че законите важат само за другите (ВИДЕО)

Закон и ред

Иван Гешев за отказа на Рашков да се яви на разпит: Някои хора мислят, че законите важат само за другите (ВИДЕО)

Гешев допълни, че към момента няма отправено към него прокурорско предложение за искане имунитета на Рашков

„Законите и Конституцията са задължителни за всички български граждани. Големият проблем у нас е, че някои хора мислят, че законите важат само за другите, но не и за тях самите. Това е тъжно”, заяви главният прокурор Иван Гешев по повод отказа на бившия вътрешен министър Бойко Рашков да се яви на разпит в прокуратурата за изнесени от него данни за строителството на АМ „Хемус”.

„Тези хора, които говорят за върховенство на правото, правова държава и съдебна реформа говорят едно, правят друго”. Във Велико Търново Гешев допълни, че към момента няма отправено към него прокурорско предложение за искане имунитета на Рашков.

Законите и Конституцията са задължителни за всички български граждани, независимо дали са депутати, доценти, професори, обикновени хора, подчерта той.

Във връзка със сезирането на служебния правосъден министър за отменената Наредба, регламентираща заплащането на вещите лица, Гешев коментира, че това е една наредба, издадена по времето на Христо Иванов като правосъден министър в правителството на Бойко Борисов, която е отменена от Върховния административен съд на 2 декември 2022 г. Т

„ова автоматично означава блокаж на цялото наказателно правораздаване. Защо? Защото няма правно основание да се плаща на вещи лица, т.е. те няма да правят експертизи и  делата няма да приключат. Тук компетентността е на Министерство на правосъдието – ако трябва да издаде нова наредба, да извърши съответни промени. Аз само сигнализирам, че се блокира българската съдебна власт. Всеки преценява какви са приоритетите му. Аз като главен прокурор преценявам какви са моите приоритети, а г-н Зарков преценява какви са неговите“, каза Гешев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати