Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иван Гешев за войната по пътищата: Това е социална епидемия

Закон и ред

Иван Гешев за войната по пътищата: Това е социална епидемия

Иван Гешев за войната по пътищата: Това е социална епидемия - Tribune.bg
Снимка:

От две години прокуратурата говорим, че това е един социален проблем. Бих го нарекъл социална епидемия и резултатът е никакъв. Това каза пред журналисти главният прокурор Иван Гешев по повод зачестилите случаи на смърт на пътя.

„Няколко парламента, министри и кой ли още не, се занимаваше с хладилника в държавното жилище, който е държавна собственост, с дипломата ми преди 30 години, но никой не се занимава с реалните проблеми на българските граждани. Къде виждате държава? Може би виждате държава в това, което се е случило снощи отново дрогиран шофьор с висока скорост уби 22-годишно дете около Шумен, второ е с телесна повреда. Може би виждаме държава в сгазените полицаи в Бургас, или може би колегата, който беше убит отново от пиян шофьор, или може би за случая на околовръстното“,  каза още Иван Гешев.

Той бе категоричен, че прокуратурата е една от малкото останали стабилни институции, която винаги е готова за сътрудничество с всички държавни институции.

„Ние не робуваме на никакви корпоративни и частни интереси, ние работим в името на българския народ”, добави още Гешев.

Обвинител номер едно взе отношение и по регламентираните в Закона за съдебната власт негови правомощия, тема – по която служебният кабинет сезира Конституционния съд преди дни.

Гешев уточни, че е важно как се поставя под въпрос правомощието на прокуратурата да извършва проверки при незаконосъобразни актове и действия на администрацията. "Това е изключително важно, тъй като този механизъм е един от малкото, с който гражданското общество да се защитава от административен безконтрол. Това, което знаем е, че държавните институции не работят, но те казват: Ние не си изпълняваме задълженията, но българските граждани и прокуратурата нямат право да ни питат работим или не работим и ние не искаме да го правим", допълни още главният прокурор.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати