Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Ивайла Бакалова пред Комисията за Нотариуса: Прокурорите работят по поръчка и по едни дела си затварят очите

Закон и ред

Ивайла Бакалова пред Комисията за Нотариуса: Прокурорите работят по поръчка и по едни дела си затварят очите

Ивайла Бакалова пред Комисията за Нотариуса: Прокурорите работят по поръчка и по едни дела си затварят очите - Tribune.bg
Снимка:

„Бях свидетел на прокурори, които си играеха „Тетрис”, докато се решаваше човешка съдба”, разкри тя

Мартин Божанов – Нотариуса си позволяваше да търгува с влияние. Ако не положите усилия, ще има още Мартинбожановци в тази система. Прокурорите работят по поръчка и по едни дела си затварят очите и ги слагат „на трупчета”. Това заяви Ивайла Бакалова, която е на изслушване във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов.

„Бях свидетел на много мерки за неотклонение, в които не видях нищо законно. Съдът не четеше изобщо материалите по делото. Бях свидетел на прокурори, които си играеха „Тетрис", докато се решаваше човешка съдба. Виждат, че някои от вас ме гледат с много голямо недоверие, но им пожелавам никога да не им се случи. Сега са от тази страна, но могат да са и от нашата“, каза Бакалова.

Тя отбеляза, че е свидетел на „всички пратеници на прокуратурата“ и как при Веселин Денков/ мъжът до нея в живота/ са идвали хора да го подканят да си плати. „Казваха му: започваш много да ядосваш прокуратурата“, уточни тя.

„По първото дело, за което е задържан Веселин Денков, за два дни са разпитани 7-8 свидетели. След като беше задържан, се започна един институционален натиск и репресия. На мен ми бяха повдигнати 11 или 12 ревизии, много от тях на неработещи фирми. Кой плаща за цялата тази репресия? На вас най-вероятно не ви е толкова важно, но на обикновените граждани им е”, смята тя.

„Един от въпросните съдии в Специализираната прокуратура ни беше казал много добронамерено през негов роднина, че каквото и да направим, Веселин Денков няма да излезе преди изборите. Мартин Нотариуса се появи март месец. Седмица или две се опитваше да си организира среща с мен. Каза ми ужасяващи неща, някои от които са записани и излъчени във филма на Антикорупционния фонд. Институциите тогава бяха превзети. Сега не знам – сигурно са поне една четвърт свободни. Той ми каза, че този съд може да гледа мерки на посланици, че този съд е държавата, да не гледаме човека дали е невинен, или виновен, а просто да си платим. И той ми каза, че трябва да минат изборите, да се „поотхлаби хватката”, допълни разказа си Бакалова.

Тя цитира и думи на Мартин Божанов – Нотариуса по адрес на спецсъда: „Хубаво е да си смените адвоката, защото с него няма как да се получат нещата”. И добави, че адвокат Ина Лулчева е известна, че решава делата си „по правния път, а не през задната врата”. „Не мисля, че Мартин Нотариуса е единственият проблем на съдебната система. Ваша е задачата да потърсите кои са тези хора, които са му дали тези права”, призова Бакалова депутатите в комисията.

Ресторантьорът Веселин Денков, който живее с бившата „Мис България“ разказа пред комисията в парламента как е бил изнудван да плати 100 000 евро, за да не се превърне от свидетел в обвиняем

По време на изслушването Бакалова бе запитана многократно кои са хората изпращани от Божанов-Нотариуса. Бившиата Миска обяви, че „група от хора“ са били посредници, но не назовава имената им.

Членове на комисията се възмутиха, че вместо да се изясняват факти и обстоятелства се правят политически внушения. Според Веселин Денков арестът му е бил, за да не може да присъства на протестите през 2020 година

Председателстващият комисията Никола Минчев не видя нищо притеснително в това, че темата се отклонява в политически внушения. „Разбира се, че няма нищо притеснително, то е ясно всичко и как е режисирано“, заяви Маноил Манев.

Според Бакалова, Нотариуса не бил сам и не можел да действа без да бъде политически покровителстван. Запитана отново дали ще каже някакви факти и обстоятелства за твърденията си, Бакалова не отговори.

Хамид Хамид попита Веселин Денков като какъв се е явявал Алексей Петров в цялата ситуация и дали му е казвал някакви конкретни имена. „От Алексей Петров не съм чувал имена, не съм чувал нищо за сума. Отивах на всяка среща с надеждата да се чуя нещо. Не мисля, че е бил свързван по някакъв начин с Мартин Божанов“, заяви Денков и заяви, че на база негови разсъждения допуска, че Петров е искал да му помогне.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати