Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Избират новия главен прокурор на 14 ноември

Закон и ред

Избират новия главен прокурор на 14 ноември

Избират новия главен прокурор на 14 ноември - Tribune.bg
Снимка:

Това предложение направи Сотир Цацаров, ВСС ще го гласува

Новият главен прокурор на България може да бъде избран на 14 ноември тази година. Това ще стане, ако Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) приеме с гласуване предложението на сегашния обвинител № 1 Сотир Цацаров за времеви график за провеждане на процедурата. Предложението беше направено днес от Цацаров пред прокурорската колегия на ВСС. Той предлага изборът да стартира на 15 юли и да завърши на 14 ноември.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари. По закон, процедурата може да започне най-рано в началото на юли, а най-късно – през септември.

След 15 юли главният прокурор предлага следващи 4 заседания на 18, 22, 25 и 29 юли да бъдат издигани кандидатури. Номинации могат да правят не по-малко от трима членове на прокурорската колегия на ВСС и министърът на правосъдието, припомня „24 часа“.

В хронограмата е отбелязано, че 12 август е крайният срок, до който кандидатите ще могат да представят писмените си концепции за главен прокурор.

Изборът на нов главен прокурор ще е успешен, ако един от кандидатите получи поне 17 гласа от общо 25-членният ВСС. След избора съдебните кадровици изпращат предложението за следващ обвинител №1 до президента за издаване указ.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати