Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Във ВСС: Представиха доклади за отличните професионални качества на Гешев

Закон и ред

Във ВСС: Представиха доклади за отличните професионални качества на Гешев

Във ВСС: Представиха доклади за отличните професионални качества на Гешев - Tribune.bg
Снимка:

Юридическият му стаж надхвърля 23 години, нравствените и управленските му качества са високи

Общо 91 са писмата със становища, позиции и въпроси, които са сапостъпили във Висшия съдебен съвет за и към кандидата за главен прокурор Иван Гешев. Становищата и въпросите са публикувани на страницата на ВСС. В 73 от становищата е заявена подкрепа към кандидатурата на Гешев. В момента във ВСС тече изслушваенто на кандидата за главен прокурор.

Първа думата взе представителят на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС. Даниела Машева представи доклад за професионалните качества на кандидата, мотивацията му, опита и квалификацията му.

Машева представи професионалната стълба и квалификацията на Гешев. Общият му юридически стаж надхвърля 23 години. Бяха очертани високите му професионални качества. Бяха съобщени отличните оценки от атестирането му. Акцентира се върху това, че е наблюдавал дела с висока фактическа и правна сложност, умението му да ръководи успешно разследванията и успешното им приключване. Заключението на Комисията е, че липсват данни, поставящи под съмнение високите професионални качества на кандидата за заемане на поста главен прокурор. От 2015 до 2017 година Гешев три пъти е поощряван с отличие от главния прокурор Сотир Цацаров за добрата му работата. Отчетена беше и отличната му дейност като ръководител в Спецпрокуратурата. Той притежава отлични професионални качества за работа в екип и мотивиране на колегите му, посочи Машева.

Думата взе Георги Кузманов от Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия на ВСС. Той представи доклад на Комисията за нравствените качества на Гешев. Изводът е, че Гешев отговаря на изискванията на Закона за съдебната власт, няма предпоставки за съмнения в неговите качества и дейност. Има необходимата квалификация, мотивация и опит да заеме длъжността главен прокурор, посочи Кузманов.

Последва и представител на вносителите на предложението за кандидатурата на Гешев. Огнян Дамянов от Прокурорската колегия на ВСС очерта професионалните качества на Гешев. „Ние направихме задълбочен анализ на дейността на прокуратурата. Този анализ ни послужи да очертаем нужните качества на кандидата“, посочи той. Отбелязани бяха също постигнатите високи резултати в работата на Спецпрокуратурата в условията на висока натовареност, успешната работа на Гешев като ръководител на прокуратурата. "Гешев демонстрира висока степен на независимост, включително да устоява на натиск", посочи Дамянов. Той има нужните професионални и нравствени качества за заемане на длъжността главен прокурор на България, допълни той.  

Кадър/БНТКадър/БНТ

Кадър/БНТКадър/БНТ

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още