Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Изслушват кандидати за 10 места на европейски делегирани прокурори

Закон и ред

Изслушват кандидати за 10 места на европейски делегирани прокурори

Снимка:

Гласуването ще се състои в събота

Започва процедурата по изслушване на кандидати за подбор на 10 европейски делегирани прокурори от Република България, съобщават от Висшия съдебен съвет/ВСС/. В четири последователни дни – от 10 до 13 февруари 2021 г., по предварително определен график и по азбучен ред Прокурорската колегия на ВСС ще изслуша допуснатите 35 магистрати.

На 10.02.2021 г. от 09.00 ч. ще бъдат изслушани кандидатите Анна Алексова - прокурор в СГП; Бисерка Стоянова - следовател в Национална следствена служба; Божидара Ганева-Димова - прокурор в СРП; Бойко Атанасов - следовател в Следствения отдел в СГП; Бойко Калфин - прокурор в ОП – Кюстендил.

Процедурата ще продължи от 14.00 ч. с кандидатите Венцислав Фердинандов - прокурор в Специализираната прокуратура; Вероника Трифонова - прокурор в СРП; Вихър Михайлов - следовател във Военно-окръжна прокуратура – София; Дарина Косева - прокурор в СРП и Десислав Цанев - следовател в Следствения отдел в СГП.

Съгласно Правилата за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор /Правилата/, в рамките на 10 минути, магистратите ще представят кандидатурата и мотивите си за участие в процедурата, ще отговарят на поставените от членовете на Прокурорската колегия на ВСС въпроси, както и на тези постъпили по реда на чл. 11 от Правилата.

В рамките на изслушването се прави преценка за уменията и качествата на кандидатите съобразно техния практически опит в наказателното производство на финансови, данъчни, икономически престъпления, както и опит в международното сътрудничество по наказателно-правни въпроси; опит в провеждането на трансгранични разследвания предвид разписаните в Регламента правомощия за тясно сътрудничество и консултации с други европейски делегирани прокурори при такива разследвания; познаване на институционалната правна рамка на Европейския съюз, статут и функциониране на Европейската прокуратура.

Качествата на кандидатите ще бъдат преценявани и съобразно критериите за високи етични стандарти, почтеност и дисциплинираност, както и умения за комуникация и работа в екип.

След приключване на процедурата по изслушване, в събота - 13.02.2021 г., Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще подложи на отделно гласуване по азбучен ред всеки един от 35-те магистрати Всеки член на Колегията има право да гласува в подкрепа на повече от един кандидат, но не повече от броя на обявените 10 места за европейски делегирани прокурори от България.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още