Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Калин Георгиев: Сигурен съм, че ще се проверят всички възможни версии по случая „Гебрев“

Закон и ред

Калин Георгиев: Сигурен съм, че ще се проверят всички възможни версии по случая „Гебрев“

Калин Георгиев: Сигурен съм, че ще се проверят всички възможни версии по случая Гебрев - Tribune.bg
Снимка:

Службите не са допуснали сериозни грешки, каза той за венецуелските пари

„Сигурен съм, че ще се проверят всички възможни версии по случая „Гебрев“. Вчера прочетох, че премиерът е казал, че британски разследващи органи са в страната. Имаме съвместен екип за разследване. Това е прекрасно с оглед ресурсите на британските служби.“ Това заяви бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев пред NOVA телевизия.

„Експертите не са в подчинение на политиците. Разследването се води от прокуратурата, която е независима по Конституция. Всяко едно вмешателство в съдебната власт е тежко престъпление. Аз съм убеден, че колегите ми са положили максимални усилия да достигнат до някъде”, каза още Георгиев.

По думите му има чисто обективни причини, които възпрепятстват разследването. „Изчерпва се капацитетът на служителите, ресурсът, възможностите и затова разследването се спира", коментира Георгиев.

„Когато говорим за вероятно участие на специални служби, има такива служби с глобални интереси в света. Не е тайна кои са те. Това са американските специални служби, руските специални служби, израелските, британските. Тези служби разполагат с бюджети, които са равни на брутния обществен продукт на някои от континентите. Срещу такъв противник много трудно може да се бориш“, категоричен е Георгиев.

„Организацията на едно такова разследване никак не е лесна и тя е ограничена от законодателствата на двете или повечето страни, които ще участват в разследването“, обясни Георгиев.

„Нормално е опозицията да се опитва да намери някакъв начин да уязви тези, които са на власт в момента. Нормално е тези, които са на власт да опитват да се защитават. Професионалистите, от своя страна нямат право да говорят заради ограничения от стриктни законови рамки. Не мисля, че службите са допуснали някакви сериозни грешки”, коментира Георгиев относно скандала с венецуелските пари в българска банка.

По думите му Венецуела не е от 36-те страни, които са в санкционния списък на Европейската комисия, не са в 52-те страни, които са с дефицити в банковата система.

„Въпреки това когато в една доверителна сметка постъпват пари, които за една банка са много, за друга не чак толкова, би трябвало вътрешнобанковата структура за сигурност да сигнализира на Комитет по противодействие на изпиране на пари и финансиране на тероризма, който има задължение да уведоми ДАНС”, каза той. Според него това трябва да направи служител на банката, тъй като тя самата не е разследващ орган.

По текста работи: Андреа Драганова
Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати