Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Касиерка в банков клон присвои близо 145 000лв. по метода "кукла"

Закон и ред

Касиерка в банков клон присвои близо 145 000лв. по метода "кукла"

Касиерка в банков клон присвои близо 145 000лв. по метода кукла - Tribune.bg
Снимка:

Главна касиерка в банков клон в Пловдив е в ареста за 24 часа за присвоени от банката 144 200 лева, съобщи заместник-районният прокурор Димитър Пехливанов на брифинг с участието и на ръководството на отдел "Икономическа полиция" в града. Работила в банката близо 20 години, когато подхванала кражбите.

Жената вече е привлечена като обвиняема за длъжностно присвояване, а сигнала до полицията е подала банката, в която е работила, след направена ревизия.

Пехливанов обясни, че бившата главна касиерка на банката е използвала метода "кукла", за да си прикрива следите в продължение на четири години. Тя започнала да вади банкноти от пачките, които й били оставени да оперира с тях в ежедневната й дейност като касиер, по време на COVID-пандемията.

"Присвояваните пари не са от партидите на клиенти на банката", уточни магистратът.

Става въпрос за купюри от по 100 лв., които тя измъквала от отделните пачки. След като осъзнала, че започват да правят впечатление липсите и за да прикрие евентуално несъответствие между пачките със столевки и евентуалната сума, на която трябва да отговарят, касиерката предприела действия по прикриването им.

"Започнала да слага, вместо банкноти, зелени хартийки в пачките, които купила сама и отрязала във формата и големината на банкнота от 100 лв.", разказа прокурор Пехливанов. Въпросните зелени листчета трябвало да компенсират дебелината на пачка със столевки, която има определен обем, за да не се забележи нищо поне на пръв поглед. Присвояването на пари от банката продължило до месец април тази година, когато банката предприела внезапна ревизия.

"И в момента, в който отворили запечатаната от банката със стикери торба с пари, са установили, че има зелени хартийки вместо банкноти", каза заместник-районният прокурор. От ръководството на банката сигнализирали полицията, че липсва голяма сума пари.

По думите на Пехливанов бившата главна касиерка, която е работила в банката от 2005 г. до април т.г., изразила готовност да върне всички откраднати пари. Тя вече е възстановила малка част от тях. Според разследващите не е ясно за какво са й трябвали средствата, нито за какво ги е харчила.

"Няма информация да е завишен стандартът й на живот", уточни заместник-районният прокурор на Пловдив. И допълни, че все пак става въпрос за период от 4 години.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети касиерка, кражба
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати