Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Кинорежисьорът Евгений Михайлов: Дъвката „Гешев“ толкова се износи, че вече не прави балончета

Закон и ред

Кинорежисьорът Евгений Михайлов: Дъвката „Гешев“ толкова се износи, че вече не прави балончета

Кинорежисьорът Евгений Михайлов: Дъвката Гешев толкова се износи, че вече не прави балончета - Tribune.bg
Снимка:

„Дъвката „Гешев“, която „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ разтягат, толкова се износи, че дори не може да прави и балончета тази дъвка.“ Това посочва кинорежисьорът Евгений Михайлов в интервю за агенция „Фокус“, в което коментира шансовете за гласуване на бъдещия парламент.

„Аз не знам вече, какво е ДСБ, лидер на какво е той, каква тежест има ДСБ. Защото като че ли в последните месеци ДСБ беше напусната от много ключови фигури. Но ако искат, нека да продължат така, нека ген. Атанасов да продължи да говори по същия начин. На мен лично ми е безинтересно, но имам едно единствено обяснение и то е, че ако си спомняте заръката на Васил Божков от лятото на 2020 г., Васил Божков беше казал в един разговор, който след това стана публично известен, че трябва да се удря върху Гешев и върху Борисов, само по тези двамата и най-вече по Гешев. И затова от две години безспирно, всеки ден, от сутрин до вечер, във всички предавания и ген. Атанасов – т.нар. "генерал“ Атанасов, и хората от неговата партия, и "Демократична България“ говорят за Гешев, Гешев, Гешев и съдебна реформа“, заявява още Михайлов.

Кинорежисьорът, който преди 33-години документираше първите демократични митинги в столицата, коментира и нежеланието на депутатите от „Демократична България“ да дебатират с Иван Гешев проблемите пред съдебната власт, макар от формацията да изтъкват своята експертиза по темата. „Те не смеят да отидат на нито един от дебатите, които самият Гешев предизвика, отзова се на техните покани в парламента, и за мое учудване, никой от "Демократична България“ не посмя да отиде и да дебатира или да задава очи в очи въпроси на главния прокурор. Но там измамата е още по-голяма, защото непрекъснатото повторение на това, че трябва съдебна реформа, каквато безспорно е необходима, и то цялостна реформа на правото, но всички те много добре знаят, че такава реформа не може да се направи без Велико народно събрание и без промяна на Конституцията, или най-малкото – без на определени членове извън решението на Конституционния съд – решение №3 от 2003 г., което определя един сектор от Конституцията, която може да бъде променяна само от Велико народно събрание. Но така или иначе, каквото и да се пипне в Конституцията, трябва парламентарно мнозинство. 20-те човека от „Демократична България“ не могат да променят Конституцията. Заедно с техните приятели – 53, от „Продължаваме промяната“, правят 73. И със 73 не могат да променят Конституцията, защото трябват минимум 160 гласа.“

В заключение Михайлов сочи, че конституционна реформа е невъзможно без подкрепата на две от парламентарните групи – на ГЕРБ и на ДПС. „Дори дете във втори клас знае, което е учило поне събиране и изваждане, знае, че ако от 240 депутати изключи 103 бройки на ГЕРБ и на ДПС, остават колко – 137. А са необходими 160. Това е толкова просто аритметична задача и се чудя, защо има още хора, които вярват, че тези лозунги могат да се претворят в дела, когато от сутрин до вечер се повтаря едно и също – „правосъдната система“, „Гешев, Гешев, Гешев, Гешев“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети