Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Кого обслужват Христо Иванов, Атанас Атанасов и Атанас Славов?

Закон и ред

Кого обслужват Христо Иванов, Атанас Атанасов и Атанас Славов?

Снимка:

Стойността на претендираните за отнемане активи по тези дела е над 3 милиарда лева

Кого обслужват Христо Иванов, Атанас Атанасов и Атанас Славов, ако внесен от тях законопроект предвижда спиране на всички над 700 искови производства на КПКОНПИ пред първа, въззивна и касационна инстанция, водени срещу над 1600 лица, попита днес депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Стойността на претендираните за отнемане активи по тези дела е над 3 милиарда лева.

Производства по дела за милиарди ще бъдат спрeни, а за Комисията и за съда е предвидено задължение за отмяна на допуснати вече с влязъл сила съдебен акт обезпечителни мерки, посочва Десислава Атанасова.

„Борци“ с корупцията или достойни наследници на Бисеров и Манолова - вносители на „Ванко 1“ и Дончева в прегласуването на текста, само че в особено големи размери, допълва Атанасова.

Предложените промени ще имат директен ефект по отношение образувани производства и водени дела, срещу проверявани и свързаните с тях физически и юридически лица, например:

Цветан Василев – около 2 милиарда лв.

Делото се гледа от Софийски градски съд и серщу Василев и още 27 свързани с него физически и юридически лица.

Цветан Василев е подсъдим за присвояване на 2,7 млрд лв. от КТБ. Делото срещу Василев се води задочно.

Николай и Евгения Баневи – около 140 милиона

Комисията претендира за отнемане на недвижими имоти по цялото Черноморие (къмпинг „Черноморец“, къмпинг „Каваците“, къмпинг „Златната рибка“ и др.), моторна яхта, акции и дялове от търговски дружества, както и множество движими вещи, сред които златни накити и скъпоценни камъни.

Николай, Евгения и Мария Баневи са обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група (ръководена от Николай Банев) създадена с цел данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания.

Иво Прокопиев – около 200 млн.лв.

КПКОНПИ внесе иск за отнемането на имущество за близо 500 хиляди лева от Иво Прокопиев и супругата му Галя Прокопиева. Претендира се отнемане на парични суми и акции, включително такива, придобити в САЩ, Германия, Япония и Люксембург. По друга искова молба в Бургаския окръжен съд комисията претендира имущество за близо 200 млн. лева.

Ветко и Маринела Арабаджиеви – около 350 милиона лв.

Арабаджиев и съпругата му са обвинени заради участие в престъпна група за данъчни престъпления. Обвинение за пране на пари има синът им Вълчо Арабаджиев, както и служители на фирмите им.

Миньо Стайков – над 130 млн. лв.

Имущество за 140 млн. лева на обвиняемия бизнесмен Миню Стайков и сина му - Стайко Стайков, иска да отнеме Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Стайков беше задържан на 5 септември 2018 г. и привлечен към наказателна отговорност от Специализираната прокуратура за ръководене на организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари. Оттогава той е в ареста, след като през май 2019 г. му бе повдигнато обвинение по второ дело (заедно с още 13 лица, петима от които служители в Държавен фонд „Земеделие“) - за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Васил Божков – около 200 млн.

Освен тези средства комисията е описала и имуществото на още 10 фирми, близки до Божков. Така общата стойност на незаконно придобитото имущество, за което претендира КПКОНПИ, става 406 млн. лв.

Божков е с повдигнати задочно редица обвинения, съпругата му беше задържана и престоя в ареста близо осем месеца. Исковата молба срещу Божков от КПКОНПИ е продължение на разследването срещу него по обвинение, че в периода 2014-2020 година е ръководил организирана група за множество престъпления.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още