Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Кои са Николай и Евгения Баневи?

Закон и ред

Кои са Николай и Евгения Баневи?

Снимка:

Двамата бяха арестувани във Франция

Николай Банев и съпругата му Евгения бяха арестувани във Франция. Двамата са задържани въз основа на издадена европейска заповед за арест. Баневи са привлечени задочно към наказателна отговорност по разследване, свързано с приватизирания завод „Полимери“ АД. Досъдебното производство е за длъжностни престъпления, данъчни престъпления, пране на пари, престъпно сдружение.

Кои са Банев?

През годините те станаха синоним на злоупотребите в началните години на прехода, заиграване с властта - независимо коя е тя, пише Клуб Z.

През ученическите си години и в казармата Банев е неизменно комсомолски активист. През 1977 г. Банев става комсомолски секретар. В началото на 1981 г. започва щатна работа в Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС), където работи до 1988 г. като инструктор в организационния отдел в Окръжния комитет на Комсомола в Хасково. Общо осем години работи в ДКМС, като заема различни ръководни длъжности в Заводски комитет, Общински комитет, Окръжен комитет и Централния комитет на ДКМС. През това време заема и длъжности в редица органи на местната и централната власт и различни обществени организации и движения.

След 1990 Банев се преориентира и създава охранителна фирма в Хасково. След започването на масовата приватизация взема заем от 3,5 милиона щатски долара от чешката фирма „Форестинвест“ и създава приватизационния фонд „АКБ Форест“. Чрез него Банев привлича приватизационните бонове на гражданите, обещавайки им лихва от 40% годишно, която така и не изплаща. Въпреки това набраният на хартия капитал му е достатъчен, за да закупи първоначално дялове в над 30 предприятия. Така Банев вече е милионер.

Баневи взимат и завод „Полимери“ чрез боновите книжки, дадени във фонда му АКБ "Форест". Освен "Полимери", той си напазарува и морския курорт "Русалка" и още хотели и къмпинги по Южното черноморие.

От 2010 година „Полимери“ не работи. Три години по-късно беше обявен в несъстоятелност. На територията на завода се намират два резервоара  с опасния химикал трихлоретан, за който Банев твърдеше, че никога не е бил част от приватизационната му сделка. Миналата година правителството отпусна 15 млн. лв. от бюджета за транспортирането и обезвреждането на химикала.

През август миналата година премиерът Бойко Борисов заяви, че в случая с "Полимери" става дума за "пладнешки грабеж", а сега трябва да бъдат платени 15 милиона лева за обезвреждане на химикала. Банева обаче прехвърли изцяло отговорността за състоянието на предприятието на съда и синдика. Тя припомни, че семейството ѝ не е в управлението на предприятието от края на 2012 г., когато то е обявено в несъстоятелност заради задължение от 36 000 лева към Електроенергийния системен оператор. Но всъщност съдът преценя, че "Полимери", което е на загуба от 2009 г., не е в състояние да обслужва текущите си задължения и натрупало над 20 милиона дългове.

Политиката

През 2015 г. семейство Николай и Евгения Баневи се впусна в нова инициатива. Фамилията, която често се оплаква от икономически и политически репресии, обяви, че ще прави Евразийски клуб - нещо като алтернатива на Евроатлантическия. Банев критикува евроатлантическата ориентация на страната ни и икономиката ни. Тази реторика, по-близка до някой крайно ляв лидер, принадлежеше на крупен собственик, самият често определян като олигарх. На евроизборите през 2014 година Евгения Банева се пробва като независима кандидатка. През 2016 г. съпругът ѝ се беше кандидат за президент и получи 4000 гласа.

През последните години Баневи периодично се жалваха от политически репресии спрямо семейния бизнес, Евгения даже направо обявяваше, че я е страх да остане със семейството си в България. Сред поводите беше избухнала пред столичен офис на фамилията пиратка и разрушаването на обявения за незаконен басейн в комплекс "Русалка" през 2015 г. През 2016 г. фамилията се оплака, че са били запалени седем техни автомобила. Горя и къщата им в Бояна. По това време Евгения Банева обвърза неблагополучията на фамилията с Пеевски. Семейство Баневи се оказаха и в "Досиетата Панама". Двамата, както и още няколко повтарящи се имена са били вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г

В последно време Баневи влизаха в новините заради сблъсъците си с правосъдието заради неплащане на данъци на фирмите на фамилията.

За няколко години Николай Банев беше и собственик на футболния клуб „Берое”, като между него и феновете се появиха сериозни търкания.

Като бизнес партньор с издирвания сега хотелиер Ветко Арабаджиев той придоби и частен самолет. Арабаджиеви бяха кумове на пищната сватба на Баневи, но после отношенията им охладняха.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още