Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Конституционният съд решава да допусне ли делото за гражданството на Кирил Петков

Закон и ред

Конституционният съд решава да допусне ли делото за гражданството на Кирил Петков

Конституционният съд решава да допусне ли делото за гражданството на Кирил Петков - Tribune.bg
Снимка:

Ще се занимава ли Конституционният съд с гражданството на служебния министър на икономиката Кирил Петков, ще стане ясно днес, пише „24 часа“.

Делото по допустимост бе образувано по искане на 55 депутати от ГЕРБ-СДС в настоящия парламент. Докладчик по него е съдия Таня Райковска.

Ако бъде допуснато за разглеждане, 12-те съдии ще трябва да решат дали служебният министър е бил с двойно гражданство към момента на неговото назначаване и така е нарушил конституцията.

Според основния закон за депутати и министри могат да бъдат назначавани само български граждани. Според народните представители от ГЕРБ-СДС при назначаване на служебното правителство на 12 май т.г. Кирил Петков е бил с двойно гражданство.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова публикува във фейсбук справка от статуса на Петков. По думите ѝ след проверка на заявлението на служебния министър излиза, че документите за отказ от канадско гражданство не са подадени на 21 април 2021 година, както той твърди, а едва на 19 август 2021 година.

Кирил Петков контрира твърденията и разпространи копие от волеизявлението си за отказ от канадско гражданство, подадено на 21 април. Той добави, че е получил потвърждение, че не е гражданин на Канада. Ако допусне делото, вероятно Конституционният съд ще попита Канада бил ли е Петков неин гражданин през май тази година. Подобен казус с гражданство, но на Жорж Ганчев, вече беше гледан от КС през 90-те години. Тогава съдиите се обърнаха с въпрос и към посолството на САЩ в България.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети