Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Контрабандно злато за над 1 млн. лева задържаха митничари на „Капитан Андреево“

Закон и ред

Контрабандно злато за над 1 млн. лева задържаха митничари на „Капитан Андреево“

Снимка:

Митническите служители са открили над 12.5 кг контрабандни златни накити при две проверки - на автобус и лек автомобил, съобщиха от Агенция "Митници".

На 21 май 2021 г. около 18.30 часа на МП "Капитан Андреево" лек автомобил BMW с чужда регистрация, влиза в страната от Турция на път за Румъния. Водачът на автомобила - турски гражданин с инициали Т.К на 52 г., който пътувал сам, заявил пред митническите служители, че не пренася стоки за деклариране. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително със специализирана рентгенова апаратура. При последвалата физическа проверка се установява, че във фабрична кухина, около люка на тавана, са укрити 23 полиетиленови плика, обвити в тиксо с 1645 пръстена, гривни, медальони, обици, колиета, всички от жълт метал. Направената от вещото лице експертиза установява, че накитите с общо тегло 6161.20 грама са от 14-каратово злато на стойност 492 896 лева.

Голямо количество контрабандни златни накити са открити и на 22 май 2021 г. в малките часове на нощта, когато на пункта пристига автобус с турска регистрация на път от Турция за Северна Македония, управляван от турски гражданин - Е.Т. на 52 г. Митническите служители селектират превозното средство за проверка със специализирана рентгенова апаратура, при която са отбелязани необичайни плътности в задната част около двигателя. При последвалия физически контрол е открит специално изграден тайник, в който са били укрити 1668 различни изделия от жълт метал. Според експертизата на вещото лице откритите изделия са от 14, 21 и 22 каратово злато с общо тегло 6356.60 грама на обща стойност 519 089 лева.

Задържаните златни изделия са с общо количество 12,517 кг на обща стойност 1 011 985 лева.

По случаите са образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.

С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Хасково на двамата обвиняеми е наложена забрана да напускат страната и са им отнети документите за пътуване в чужбина. Спрямо всеки един от тях е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева. Контрабандните златни накити и превозните средства са задържани. Действията по разследването продължават.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още