Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. КПКОНПИ иска вдигане на възбрани върху жилищните сгради в „Нове хоумс“

Закон и ред

КПКОНПИ иска вдигане на възбрани върху жилищните сгради в „Нове хоумс“

Снимка:

Наложените възбрани засягат интересите на близо 250 лица

Антикорупционната комисия подаде искания до Софийския градски съд за отмяна на възбрани по отношение на всички 14 многофамилни жилищни сгради в комплекс „Нове хоумс“. Това съобщиха от КПКОНПИ.

Решението е мотивирано с достатъчната обезпеченост на претенциите по отношение на Васил Божков и свързаните с него търговски дружества, както и с това, че с наложените възбрани върху сгради и права на строеж, собственост и понастоящем на „Нове хоумс“ АД, на практика се засягат интересите на близо 250 лица, които са сключили предварителни договори за придобиване на жилища и са заплатили значителни суми на акционерното дружество, съобщиха от КПКОНПИ.

От Комисията припомням, че на 10 март е било публикувано съобщение, че по отношение на поземлен имот заедно със строящите се върху него жилищни сгради, са наложени възбрани с определение на Софийски градски съд от 01 октомври 2020 г. То е постановено по искане на Комисията, с оглед образувано производство по реда на ЗПКОНПИ срещу Васил Божков.

Определението на СГС е потвърдено от Апелативен съд – София и е влязло в сила, като жалбата на „Нове Хоумс“ АД е приета за неоснователна. Още тогава е изразена готовност от страна на Комисията да разгледа всяко искане на лица, които твърдят, че с наложените възбрани са засегнати техни имуществени права, с оглед сключени предварителни договори и извършени плащания към „Нове Хоумс“ АД.

Доказателства в тази насока /поне сключени предварителни договори/ не бяха представени от акционерното дружество, въпреки осигурената възможност за това. В периода 30 – 31 март 2021 г. последва представянето им с отделни искания от множество лица, които са сключили с „Нове Хоумс“ АД предварителни договори за закупуване на жилища, като са заплатили и съответни суми на дружеството за това. На 07.04.2021 г. ръководството на Комисията проведе и среща с представители на тези граждани.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още