Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. КПКОНПИ подхваща бившия кмет на Благоевград

Закон и ред

КПКОНПИ подхваща бившия кмет на Благоевград

Атанас Камбитов е областният председател на партия „Републиканци за България“

Антикорупционната комисия прие решение за установяване на конфликт на интереси по отношение на бившия кмет на Община Благоевград Атанас Камбитов, който в момента е областен председател на партия „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов.

След осемгодишно управление като кмет на ГЕРБ Камбитов загуби изборите, а месеци след това напусна партията и се присъедини към проекта на Цветанов.

КПКОНПИ наложи санкции за около 100 хил. лв. на бившия кмет заради конфликт на интереси.

Проверката срещу него е започнала през 2019 г. след сигнали от орган на съдебната власт. По първия сигнал Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) се е произнесла със свое решение от 8.01.2020 г., че не е установен конфликт на интереси при закупуване на общински поземлен терен от дружество „С-..“ ЕООД, поради липса на частен интерес от страна на кмета.

Проверката по втория сигнал обаче установява нередност. Сигналът е, че два имота – частна общинска собственост, са продадени на „Старт-2015“ ЕООД. Едноличен собственик на капитала и управител е Р. Ш. Дружеството е регистрирано през 2014 г., като преди да стане негов управител, Ш. закупила от Камбитов поземлен имот в гр. Свети Влас.

В периода 25.09.2017 – 3.10.2017 г. като едноличен собственик на капитала и управител е вписан Атанас Камбитов. Той провежда извънредно Общо събрание на „Старт 2015“ ЕООД и разпределя дивидент на самия себе си в размер на 79 800 лв., формиран от натрупаната и неразпределена печалба за 2015 – 2016 г. Сумата му е изплатена от Р.Ш., в качеството ѝ на счетоводител на същото дружество. В същия ден, в който е взето решението за изплащане на горепосочената сума, Камбитов продава дяловете си в „Старт 2015“ ЕООД на И.Б., като промените се вписват в Търговския регистър, а след това – на 20.10.2017 г., за управител отново е избрана и вписана Р.Ш.

На 17.09.2020 г. в Търговския регистър е вписана промяна на едноличния собственик на „Старт 2015“ ЕООД. Новият собственик е дружеството „Старт Груп 2020“ ООД със съдружници – Атанас Камбитов и дъщеря му. По този начин двата закупени имота – частна общинска собственост през 2016 г. и 2017 г., преминават в собственост на дружество, в което съдружник е бившият кмет, участвал в продажбата им.

Установеният от КПКОНПИ конфликт на интереси касае действията на Камбитов в качеството му на лице, заемащо висша публична длъжност – той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия общински имот, като и двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице. За това му е наложена глоба в размер на 10 000 лв. Отделно от нея, с решение на Комисията се отнема в полза на държавата получената материална облага в размер на 87 627 лв.

Изводите на КПКОНПИ за наличие на икономически зависимости между лицата се базират на практиката на Върховния административен съд. В случая, събраните доказателства сочат, че е налице дългосрочно финансово-стопанско обвързване между „Старт 2015“ ЕООД и Камбитов, а това внася съмнения в обективността и безпристрастността на лицето, заемащо висша публична длъжност, при упражняване на неговите правомощия, касаещи въпросното дружество.  


Коментари (5)

Шломо В държава в която Бойко е премиер това е нормално.Разчистване на сметки е основната функция на този орган..Може би следващата крачка е да се затварят в Белене всички мислещи различно от вожда.
25.11.2020 13:18 / Отговор
Татулова Републиканци за затвора! Държава, в която Цецо се прави на лидер и на и интелектуалец едновременно, е отровена държава! Отровена от отрепки, жадни за власт!
25.11.2020 13:26 / Отговор
stampo Аршина не е двоен, троен е! Дали има някой в БГ който да не разбира какво е КПКОНПИ?
25.11.2020 13:32 / Отговор
Джули Пипалата на ГЕРБ са се разпрострели.
25.11.2020 18:26 / Отговор
Bork ГЕРБ и ДПС се притeсняват от предстоящите избори за кмет в Благоевград явно, щом се намеси и КПКОНПИ.
25.11.2020 22:42 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още