Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. КПКОНПИ проверява Красимир Вълчев и Димитър Маргаритов за конфликт на интереси

Закон и ред

КПКОНПИ проверява Красимир Вълчев и Димитър Маргаритов за конфликт на интереси

КПКОНПИ проверява Красимир Вълчев и Димитър Маргаритов за конфликт на интереси - Tribune.bg
Снимка:

Проверява се и кметът на Ракитово

Комисията за противодействие на корупцията проверява Красимир Вълчев за конфликт на интереси.

Проверката е образувана по публикации на Агенция ПИК от 12 и 14 юни 2020 г, съобщават от КПКОНПИ. В тях се съдържат твърдения, касаещи Красимир Вълчев - министър на образованието и науката, и Димитър Маргаритов - председател на Комисията за защита на потребителите.

Според публикациите, изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова – Маргаритова, е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД. Твърди се, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група „Просвета“ за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието и науката.

Изнесена е и информация, че съпругата на министъра на образованието е собственик на „ПР енд ивент консултинг“ АД, и откакто Димитър Маргаритов /с когото са свързани лица по смисъла на закона/ е председател на КЗП, от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център – България. Публикувани са и факсимилета на договор на стойност приблизително 35 000 лв., както и справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството „Бонафиде Адвайзърс“ ООД.

КПКОНПИ проверява и кмета на Ракитово за конфликт на интереси. В предаването „Разследване“ на Нова телевизия, излъчено на 14 юни 2020 г., са изнесени данни за извършени нарушения на закона от кмета на Община Ракитово – Костадин Холянов. Твърденията са за това, че през 2016 г. кметът сключва договор за доставка на горива и смазочни материали чрез „пряко договаряне без обявление“ с „Петро 2016“ ЕООД, като фирмата е създадена дни преди решението за възлагане на поръчката. Посочва се, че управителят на „Петро 2016“ ЕООД - Пламен Михайлов, е подписал пълномощно на сина на кмета за разпореждане с парите в сметката на фирмата. Според репортажа, синът на Холянов е и работодател на Михайлов, а горивото, което „Петро 2016“ ЕООД ще доставя на Община Ракитово, се съхранява в резервоар на бензиностанция, собственост на този кметски син. Отделно от това се твърди, че кметът Холянов сключва договори за дърводобив и дървопреработване с фирми на своите синове.

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети