Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. КПКОНПИ заведе иск срещу Спас Василев, прочул се като „Александър Николов“

Закон и ред

КПКОНПИ заведе иск срещу Спас Василев, прочул се като „Александър Николов“

КПКОНПИ заведе иск срещу Спас Василев, прочул се като Александър Николов - Tribune.bg
Снимка:

Спас Василев, прочул се в социалните мрежи като „Александър Николов“, стана обект на иск от страна на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Преди години виртуалният Александър успя да измами потребители на социалната мрежа с уж добри оферти за самолетни билети. Днес срещу него е заведен иск в Окръжен съд – Кюстендил, който е на стойност 60 051.88 лв. Той е обвинен от прокуратурата в измама – за това, че в периода 2016 – 2017 г. е въвел в заблуждение 7 лица с твърдението, че ще им осигури изгодни самолетни билети.

Историята с фалшивата самоличност въвлече доста хора. На „Александър“ се доверили журналисти, мениджъри, адвокати. Той успява да убеди хора да създадат „Спас Медия“, през която се получавали пари за билети. Трима от съдружтниците там дори се оказаха свързани с “Да, България”. Всички те са контактували с Александър Николов в социалните мрежи, без да знаят, че зад този профил се крие друг човек. Той ги убедил, че няма време да регистрира фирмата, защото е зает като директор в западна компания.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество днес прие решения за внасяне на искове за отнемане на незаконно придобито имущество в размер на 1 821 203 лв. Решенията включват и искове за отнемане на 20 недвижими имота и 9 моторни превозни средства, на обща стойност 446 731.60 лв.

Освен срещу Спас Василев, има иск В Окръжен съд – Ловеч срещу Павел Александров, на стойност 147 090.27 лв. Претендира се и един недвижим имот. Александров е обвинен от прокуратурата в това, че през 2015 г., в качеството си на длъжностно лице – директор на Център „Фонд за лечение на деца“, е сключил договор с фирма, без да проведе обществена поръчка, като от тези му действия биха могли да настъпят немаловажни вредни последици.

В Окръжен съд – Видин се внасят два иска – срещу Евтим Стефанов и срещу съучастничката му Десислава Емилова. Искът срещу Стефанов е в общ размер на 466 534.28 лв. КПКОНПИ претендира и отнемане от него на 2 недвижими имота и 3 автомобила. Стойността на иска срещу Емилова е 88 223.28 лв., като се претендира и отнемане на 1 автомобил. Стефанов е обвинен от прокуратурата за това, че в периода 2011 – 2013 г., в качеството си на длъжностно лице - изпълнителен директор на Сдружение „Агенция за регионално развитие и бизнес-център – Видин“ е присвоил чужди парични средства на МРРБ и средства от фондове на Европейския съюз, отпуснати за финансиране на трансгранични проекти между България и Румъния и между България и Сърбия. Според обвинението, той е съставял неистински официални документи, за да удостовери възникналото право на плащане. Емилова е с обвинение в съучастие за това, че е улеснила действията на Евтим Стефанов, като е използвала неистинските официални документи.

В Окръжен съд – Хасково се внасят три искови молби срещу участници в организирана престъпна група, обвинени за изнудване и извършване на финансови сделки без разрешение. Общият размер на исковете е 686 495.29 лв., с претенции и за отнемане на 12 недвижими имота и 5 моторни превозни средства.

В Окръжен съд – Пловдив се внася иск срещу Димо Петров, на стойност 372 808.07 лв., като се претендира още отнемането на 5 недвижими имота и 2 автомобила. Той е обвинен от прокуратурата като съучастник при използване на лица за развратни действия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати