Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Крум Зарков постави държавния печат за обнародване на промените в НПК

Закон и ред

Крум Зарков постави държавния печат за обнародване на промените в НПК

Крум Зарков постави държавния печат за обнародване на промените в НПК - Tribune.bg
Снимка:

Президентът го подписа за обнародване, утре ще бъде в „Държавен вестник“, потвърди министърът

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков съобщи в профила си във Фейсбук, че е днес е поставил държавния печат на указа на президента Румен Радев за обнародване в Държавен вестник на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор.

На 26 май Народното събрание прие на второ четене текстовете от промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

В срок до три месеца от влизането в сила на този закон Народното събрание и органите на съдебната власт започват процедура за нов избор на членове на Висшия съдебен съвет, реши парламентът.

Измененията, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор, влизат в сила три дни след обнародването им в Държавен вестник, което се очаква да стане в петък.

"Всичко върви по абсолютно нормалната процедура. Законопроектът беше приет с голямо мнозинство, най-важните текстове от него бяха приети с 210 "за" от 210 присъстващи. Президентът го подписа за обнародване, утре ще бъде в "Държавен вестник" и ще влезе в сила", подчерта Зарков.

Служебният правосъден министър отбеляза, че във Висшия съдебен съвет (ВСС) се обсъждат доказателствени искания. "Очевидно е, че по произнасяне по същество днес тук не може да се стигне, тъй като тепърва трябва да се изслушат лицата и да се съберат доказателствата", уточни той и добави, че когато днешното заседание на Пленума на ВСС приключи, следващото ще бъде в понеделник.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати