Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. КС: Недопустимо е виртуално явяване в съда при разглеждане на мярка за неотклонение

Закон и ред

КС: Недопустимо е виртуално явяване в съда при разглеждане на мярка за неотклонение

Снимка:

В решението се посочва важността на личното явяване на задържания пред съдия

Конституционният съд /КС/ единодушно обяви за противоконституционна разпоредбата в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, която дава възможност на задържания обвиняем да се явява виртуално в съдебната зала при разглеждане на мярка за неотклонение, става известно от решение публикувано на сайта на съда.

КС беше сезиран от омбудсмана Диана Ковачева, като съдът споделя довода, че разпоредбата ограничава недопустимо правото на задържаните по наказателно обвинение лица на непосредствено физическо изправяне пред съд.

Промяната в НПК, която дава възможност за онлайн присъствие на съдебното заседание, беше приета от законодателя "с оглед на необходимостта от осигуряване на физическа и социална изолация на обвиняемия и неговия защитник, съдебния състав и прокурора в отговор на новите реалности за предпазване и преодоляване на пандемията".

Според съда обаче текстът е предвиден да е приложим във всеки случай на обявено извънредно положение, военно положение, бедствие, епидемия, други форсмажорни обстоятелства или при изразено писмено съгласие на обвиняемия и неговия защитник. Съдиите посочват, че е недопустимо предварително да се ограничават права на гражданите, като това може да се случи единствено временно, за определени права, чрез конкретно приет закон.

В решението се посочва още важността на личното явяване на задържания пред съдия. И се отбелязва, че то е "изключителна гаранция за правото на личната му свобода". Също така се отбелязва, че Европейският съд по правата на човека изрично установява, че правилото за своевременно довеждане пред съда не допуска никакви изключения, дори и в случаите на терористични действия.  


Топ новини

виж още

Актуална тема