Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. КС обяви за противоконституционни даренията от фирми за партиите

Закон и ред

КС обяви за противоконституционни даренията от фирми за партиите

КС обяви за противоконституционни даренията от фирми за партиите - Tribune.bg
Снимка:

След обнародване на решението даренията няма да са допустими

Конституционният съд /КС/ обяви за противоконституционни всички законови разпоредби, които дават възможност на партиите да получават дарения от фирми. От решението става ясно, че не самата практика противоречи на Конституцията, а начинът, по който в момента е уредена законодателно.

Според КС Законът за политическите партии и Изборният кодекс допускат неправомерно фирми с държавно и общинско участие да даряват на политиците и за предизборните им кампании. Конституционните съдии са единодушни, че трябва да бъде въведен таван на даренията от търговци, съобщава „Лекс".

След като решението на КС влезе в сила - три дни след обнародването му в Държавен вестник, даренията за партии от юридически лица и еднолични търговци вече няма да са допустими. Това означава, че ако политическите формации искат да имат такава възможност и за назряващите парламентарни избори, трябва по спешност да променят ЗПП и ИК.

Преди приемането на промените в законодателството, атакувани от президента Румен Радев и обявени за противоконституционни днес от КС, дарители на партиите можеха да са само физически лица. В ЗПП и ИК обаче няма таван за размера на даренията, а единственото ограничение е политическите формации да не получават пари от юридически лица и от еднолични търговци, които имат просрочени публични задължения или са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, т.е. от офшорни фирми.

„Държавната власт произтича от гражданите и може да се осъществява само в техен интерес. Казано общо, ограниченията трябва да бранят от изкривяване отношението „гражданин - партия - държавна власт", изтъква КС в решението си. Според него възможността партиите да се финансират от частни източници следва да е съпроводена от ограничаване на размера на финансиране, което може да бъде предоставено от отделен дарител.

„Само така правната уредба може да гарантира политическия плурализъм. Разрешаването на неограничени дарения от юридически лица и еднолични търговци при единствено предвидените минимални законови ограничения (чл. 24 ЗПП и чл. 168 ИК) не създава такива гаранции", заявява КС.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети КС, дарения, партии
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати