Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. КС обяви за противоконституционно решението на НС и четворната коалиция за разплащането с пътните строители

Закон и ред

КС обяви за противоконституционно решението на НС и четворната коалиция за разплащането с пътните строители

КС обяви за противоконституционно решението на НС и четворната коалиция за разплащането с пътните строители - Tribune.bg
Снимка:

Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на парламента, с което през април бе взето решение да се платят само 50 на сто от дължимите суми към пътните фирми за извършени в срок и качествено ремонти по законни договори. Останалата част от сумата трябваше да бъде разплатена на компаниите след последващо решение на Народното събрание.

С произнасянето на Конституционния съд обаче решението на парламента става невалидно, при това със задна дата, още от април, когато то е взето от депутатите на четворната коалиция.

След обещанията: Василев реши, няма да плати парите на пътните строители

По този начин отказът на правителството на Кирил Петков да плати дължимите по законни контракти средства ще струва на българските данъкоплатци в пъти повече, тъй като работите са приети след неколкократни проверки от възложителите.

Парите за пътните строители: ИТН обвини ПП и БСП в бойкот – граждани и фирми ще ви благодарят подобаващо

Впоследствие управляващите излязоха с доклад, при който нарекоха студеното рециклиране – технология, при която съществуващия асфалт се рециклира и ползва отново, основен ремонт, което противоречи на европейската строителна практика. Още при гласуване на решението депутатите от ГЕРБ от предходния парламент атакуваха решението. Тогава те бяха категорични, че то противоречи на принципите на правовата държава и на разделение на властите, както и на правото на защита. Още повече, че парламентът, който е законодателна власт с решението си иззе буквално функциите на изпълнителната власт.

Под заплаха от протести: Петков ще пусне 50% от парите на пътните фирми, след саниране на договорите

От ГЕРБ тогава подчертаха, че заради решението на НС добросъвестните компании, които са свършили работата си качествено и в срок, не могат да получат пълната сума за работата си, а само 50 на сто, като в същото време близо половината от получените суче се върнаха директно в хазната като ДДС за фактурираните 100 % дейности.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати