Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. КС отхвърли искането на Министерски съвет за надзор върху главния прокурор

Закон и ред

КС отхвърли искането на Министерски съвет за надзор върху главния прокурор

КС отхвърли искането на Министерски съвет за надзор върху главния прокурор - Tribune.bg
Снимка:

Конституционния съд с решение отхвърли искането на Министерския съвет на Република България за установяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за съдебната власт относно правомощията на прокуратурата по надзора за законност.

„В тази връзка защитаваната от представители на изпълнителната власт теза, че чрез упражняването на надзора за законност се надхвърлят конституционните правомощия на прокуратурата и в частност на главния прокурор, е несъстоятелна“, пишат от държавтото обвинение.

От прокуратурата допълват, че ще продължат да изпълняват задълженията си в съответствие с Конституцията и законите на страната за защита на сигурността на  българските граждани, и няма да позволи да бъде превърната в заложник за постигане на политически цели.

„Върховенство на закона е спазване на Конституция,българско и европейско законодателство.Решението на КС доказва,че тезата за политическа целесъобразност,защитавана от министри като Крум Зарков и политици, ни връща във времена на правна несигурност и липса на демократични ценности“, написа главният прокурор Иван Гешев. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати