Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. КЗК: „Лукойл“ пречи на конкуренцията на пазара на нефтопродукти

Закон и ред

КЗК: „Лукойл“ пречи на конкуренцията на пазара на нефтопродукти

Снимка:

Комисията за защита на конкуренцията/КЗК/ твърди, че „Лукойл“ пречи на конкуренцията на пазара на нефтопродукти. Комисията откри злоупотреба с господстващо положение при „Лукойл Нефтохим Бургас“ и „Лукойл България“.

„Антитръстовото производство е образувано, заради социално-икономическата значимост на горивата и прякото им отражение върху цените на стоките и услугите“, съобщава регулаторът.

В резултат на извършения анализ по веригата на реализацията на автомобилните горива Комисията е установила конкурентни проблеми, свързани с достъпа до данъчни складове и транспортна инфраструктура, което би могло да ограничи вноса на горива в страната.

Според заключенията на регулатора групата „Лукойл“ притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, което я прави господстващо предприятие на пазара на съхранение на горива.

„Дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение, като са отказали услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничавали са достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и не са предоставяли достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива“, констатират от КЗК.

Според регулатора тези действия ограничават конкуренцията още на първото ниво по веригата на реализация на нефтопродуктите - при производството и вноса, което позволява поддържането на лидерската позиция на групата в страната на следващите нива - търговията на едро и дребно.

От компанията имат два месеца да предоставят писмени възражения по предявените твърдения.  


Топ новини

виж още

Актуална тема