Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Ламбе, който запали българския клуб в Битоля, сключил сделка с прокуратурата

Закон и ред

Ламбе, който запали българския клуб в Битоля, сключил сделка с прокуратурата

Ламбе, който запали българския клуб в Битоля, сключил сделка с прокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

Певецът Ламбе Алабаковски, който беше обвинен за палежа на сградата на културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля е сключил сделка с прокуратурата на РСМ за възможно най-малкото наказание. Страната ни е получила официална информация от Република Северна Македония, каза заместник-министърът на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев.

Условна присъда за македонския певец, подпалил българския културен център в Битоля

„С изненада научихме, че вместо извършителят на това престъпление да бъде преследван с цялата строгост на закона, с цел превенция на подобни посегателства в бъдеще, прокуратурата е сключила сделка с обвиняемия, за да получи възможно най-малкото наказание“, обясни Коджабашев.

По думите му именно този подход окуражи и последвалите нападения срещу други българи и български организации в РСМ.

Страната ни още чака информация и ефективно правосъдие за извършените нападения срещу сдруженията в РСМ, особено за стрелбата срещу клуба в Охрид.

„Бавното правораздаване силно контрастира със скоростта, с която беше приет закон и бяха закрити българските сдружения. Това показва ефективност на властите в Скопие в посока на ограничаване на правата на човека, но не и на тяхната защита“, подчерта Коджабашев. Той изрази и недоумение как все още се издирват стрелялите по българския клуб в Охрид, но македонската прокуратура вече е определила мотивите им като битова престъпност.

„Нашите опасения са, че институциите в Скопие, вместо да се стремят да предотвратяват нови престъпления срещу местните българи и представителства на българската държава, губят енергия и време в опити да демонстрират, че проблем всъщност не съществува. Този подход е контрапродуктивен за аспирациите на Скопие за възможна най-бърза европейска интеграция“, коментира заместник-министърът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети