Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Лекарска грешка причинила смъртта на родилката от Благоевград

Закон и ред

Лекарска грешка причинила смъртта на родилката от Благоевград

Лекарска грешка причинила смъртта на родилката от Благоевград - Tribune.bg
Снимка:

Грешка при интубирането е причината за смъртта на  31-годишната жена, която почина през юни в болницата в Благоевград. Това става ясно от заключението на медицинския надзор.

Младата жена почина по време на планирано секцио, а заедно с нея издъхна и бебето й.

От проверката става ясно, че пациентката е била интубирана два пъти и то неуспешно. След първата манипулация се появяват съмнения, че тръбата не е поставена правилно. Пациентката е екстубирана и започват действия за повторна интубация. Няколко минути след това жената умира, въпреки извършените множество реанимационни действия.

От доклада на патолога става ясно, че интубационната тръба се намира във фарингса и хранопровода. Непосредствена причина за смъртта е механичната асфиксия, поради неправилно поставена интубационна тръба.

От констатациите на медицински надзор става ясно, и че са направени и множество нарушения в предоперативния периос. Не е бил направен преглед и преценка, по която се преценява колко трудна бибила интубацията въз основа на разстоянието от основата на езика до небцето. Пациентката е имала анатомични особености на гръдния кош и шията, които обаче не са взети предвид и не са отразени в медицинската документация.

Извършени са и редица нарушения по смисъла на Закона за здравето, като на пациентката не е осигурено правото на достъпна и качествена здравна помощ, нито е осигурена безопасност при процедурите съпровождащи лечението се казва още в доклада.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети