Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Окончателно: Либийските мъчители трябва да платят 500 000 лв. обезщетение на Нася Ненова

Закон и ред

Окончателно: Либийските мъчители трябва да платят 500 000 лв. обезщетение на Нася Ненова

Снимка:

Остава в сила решението на Апелативния съд в София

Върховният касационен съд отказа да се занимава с делото, което Нася Ненова заведе срещу мъчителите си по време на СПИН процеса в Либия, съобщава БНТ. По този начин остава в сила решението на Апелативния съд в София, с което либийските граждани са осъдени да платят 500 000 лева обезщетения на Ненова.

Според върховните съдии Марио Първанов, Илияна Папазова и Майя Русева първите две инстанции са анализирали правилно законодателството на Либия при преценката на решението си. В казуса няма съществен правен проблем, който да налага произнасяне на ВКС. Отбелязано е, че Гражданският кодекс на Либия предвижда, че когато няколко лица са отговорни за вредата, тяхната отговорност е солидарна. Обезщетението в либийското гражданско право обхваща както имуществени, така и неимуществени вреди. Споменава се още, че и Ислямското религиозно право - Шериат приема и урежда обезщетение за вреди, настъпили поради прегрешение по отношение свободата на трето лице, честта му, репутацията му, социалното му положение или финансовия му статус.Освен това по делото детайлно е установено на какви мъчения е била подлагана Нася Ненова. Била е държана при унизителни условия и това е установено и от Комитета по правата на човека.

Припомняме ви, че Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж бяха арестувани в Триполи през 1999 г. по обвинение за заразяването на над 400 либийски деца със СПИН в заговор срещу Джамахирията. По-късно бе задържан и съпругът на Кристияна Вълчева - д-р Здравко Георгиев. Те прекараха година в затвор в Либия и бяха осъдени на смърт. През 2007 година българските медици се върнаха в България със самолет на тогавашната съпруга на френския президент Никола Саркози- Сесилия.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още