Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Ликвидираното от вчера спецправосъдие притесни „Евроджъст“

Закон и ред

Ликвидираното от вчера спецправосъдие притесни „Евроджъст“

Ликвидираното от вчера спецправосъдие притесни Евроджъст - Tribune.bg
Снимка:

Управляващите в оставка забъркали и дипломатически скандал заради липсата на титуляр от  България в Европейската служба за сътрудничество в сферата на наказателното правосъдие

Силна загриженост  за над 750 висящи наказателни дела, след закритото от вчера спецправосъдие, е изразена от ръководството на Агенцията на Eвропейския съюз за сътрудничество в областта на наказателството правосъдие. От „Евроджъст“ били притеснени, че няма яснота за бъдещето на тези ключови наказателни производства, по-голямата част от които, освен България, засягат и други държави от ЕС, в които са извършвани престъпленията. В последните години от „Евроджъст“ са комуникирали основно със Специализираната прокуратура, тъй като в повечето разследвания се касае за незаконосъобразни действия на организирани престъпни групи.

Под въпрос са и бъдещите съвместни разследвания между българската прокуратура и колегите им от  мрежата на „Евроджъст“, тъй като страната ни е единствената без официален представител в европейската агенция със седалище в Хага, Нидерландия. Дългогодишният  български представител в организацията – прокурорът Иванка Которова, бе върната у нас преди повече от два месеца. Така в седалището в Хага страната ни се представлява от заместник – Елка Ваклинова. Причината – от началото на годината правителството на Кирил Петков умишлено попречи, първо на удължаване на мандата на Которова, като вместо с една година, той бе удължен само с 90 дни. Освен това, отиващите си управляващи, в лицето на правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова и министър-председателя в оставка Кирил Петков, отклонили на няколко пъти предложения на прокуратурата за разрешаване на проблема. Така войната на провалилото се правителство на Четворната коалиция срещу държавното обвинение рефлектира върху международния авторитет на страната по един от ключовите въпроси за ЕС – борбата с организираната и трансгранична престъпност и тероризъм.

В началото на месец юли българският посланик в Нидерландия Константин Димитров дори официално бил информиран от „Евроджъст“ за очакванията на европейската агенция за спешни действия от страна на българското правителство за разрешаване на липсата на титуляр от страната ни в организацията за координация в сферата на наказателното правосъдие в ЕС. Дипломатът незабавно информирал София, но, вместо правителството да определи български представител, нито Надежда Йорданова, нито Кирил Петков, предприели каквито и да е действия.

Вместо това провалилите се управляващи допълнително усложнили процедурата за определяне на български представител в „Евроджъст“. Досегашната практика е била – националният представител да бъде изпращан след съгласувателна процедура между прокуратурата и правосъдното министерство, последвано от решение на Министерския съвет. По предложение на бившата секретарка на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов – Надежда Йорданова, с промяна в Закона за съдебната власт, занапред българският представител ще се определя след подбор по правила, определени от ВСС. Целта на управляващите в оставка очевидно е била да си осигурят по-голяма роля в определянето на магистрата, който да бъде изпращан в „Евроджъст“. Поправката в съдебния закон е една от последните, които минават в рамките на приключващия своя живот 47-ми парламент. Желанието за засилване на политическото влияние върху работата на независимите органи на правосъдието, което се оказа болезнена фиксация в краткия мандат на премиера в оставка Кирил Петков, обаче, ще остави страната ни без титулярен представител в „Евроджъст“ в следващите месеци.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети