Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Магдалинчев: Няма основание за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

Закон и ред

Магдалинчев: Няма основание за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

Магдалинчев: Няма основание за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор - Tribune.bg
Снимка:

Относно поканата на ВСС до Румен Радев за спешна среща до момента няма реакция от президентството

Няма основание за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, заяви пред БНР представляващият Висшия съдебен съвет/ВСС/ Боян Магдалинчев. По думите му оставката е личностен акт и ако лицето, на което се иска оставката, реши да я подаде - само тогава тя ще се случи, ако не - няма оставка.

"В Конституцията - чл. 129, ал. 3, т. 5 има предвидени изисквания за предсрочно прекратяване на мандата на някой от тримата големи в съдебната власт. Но това е процедура, която е много различна от оставката", изтъкна представляващият ВСС. Магдалинчев обясни, че тази процедура се развива пред ВСС, но президентът има отново участие в нея - той издава указа, съгласно взетото решение от Съвета.

Магдалинчев коментира и декларациите до ВСС с искания на адвокатски колегии за оставката на Иван Гешев, но и декларации от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, които смятат, че има грубо навлизане в територията на прокуратурата.

"Много внимателно ще бъдат чути техните думи, но за оставката ще реши самият г-н Гешев. Въпрос на преценка от ВСС е дали всичко това накърнява престижа на съдебната власт. Ако се стигне до процедура са необходими 17 гласа. Личното ми мнение е, че няма основание за такава процедура. Това, което се твърди в публичното пространство, не е основание за приложение на разпоредбата за чл. 129, ал. 3, т. 5.".

По повод на поканата на ВСС до президента Румен Радев за спешна среща в рамките на междуинституционалния диалог между властите Магдалинчев посочи, че до този момент няма никаква реакция от президентството. Той коментира, че улицата има право да протестира, но държавният глава е институция, олицетворяваща единството на нацията, и трябва да продължава да говори с другите институции с "разбираем тон".

„И Конституцията, и Законът за съдебната власт вменяват в задължение на ВСС да отстоява независимостта на съдебната власт. Съветът е задължен да реагира", обясни Магдалинчев и посочи, че търсят диалог с държавния глава, за да възстановят комуникацията между властите.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

кесо Има, Магдалинчев, има. Гешев си позволи "нечувана" до този момент " прокурорска разправа" с едни от най-добрите български "специалисти" по източване на държавата, които показаха на света, че и малка България има своите "световни постижения" в една толкова "трудна дисциплина". Да посегнеш на цвета на българските "експерти" в разкостване на държави като Банови, Арабаджиеви, Прокопиеви, Стайкови, Бобоковови, Черепи, Мустаклии е посегателство срещу "националното богатство" трупано в продължение на 30 години. И как си я мисли Гешев, че ще я караме без ловките ръце на червената олигархия и яките сопи на червените мутри. Нали народът ще "осиротее" без тях, а България може да ще изгуби своя международен "авторитет" на истински мафиотски рай.
13.07.2020 13:30 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети