Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Магдалинчев: Политически сили бяха в основата на протестите покрай избора на Гешев

Закон и ред

Магдалинчев: Политически сили бяха в основата на протестите покрай избора на Гешев

Магдалинчев: Политически сили бяха в основата на протестите покрай избора на Гешев - Tribune.bg
Снимка:

Последните евродоклади показаха възходяща промяна в съдебната власт, каза представляващият ВСС

„Ние видяхме неправителствени организации и политически сили, които стояха в основата на голяма част от протестите покрай избора на г-н Гешев за главен прокурор. Слава Богу, сред тях нямаше магистрати, с изключение на един, който след това стана общински съветник. Той вече категорично се беше самоопределил като политик.“ Това каза в интервю за „Монитор“ представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Той коментира избора на Иван Гешев за главен прокурор. „Този избор беше по-различен от тези на „тримата големи”, които е имало досега. Очакванията на обществото очевидно са големи. Имаше доста голямо напрежение в обществото около избора – „за” и „против” г-н Гешев. Друг е въпросът кой стоеше отзад в единия и другия случай. Така или иначе, ВСС изпълни вменените му от конституцията и Закона за съдебната власт задължения и проведе избора по всички правила, разписани в законите. Беше трудно, дълго и уморително, с „екстри“, които не бяхме очаквали. Същевременно през целия този период от време ВСС продължаваше да си изпълнява текущите задължения“, разказа Магдалинчев.

Той коментира и намесата на председателя на ВКС лозан Панов по висящото дело срещу Джок Полфрийман, който беше освободен предсрочно от затвора. „Не е в правомощието на председателя на ВКС като административен ръководител да взема отношение по въпрос, който е в правомощието на съдебния състав, разглеждащ конкретния правен казус“, каза Магдалинчев.

По отношение на мониторинга от ЕК, представляващият ВСС заяви:“ Ноемврийските доклади от 2017 г. и 2018 г. и последният от тази година категорично потвърждават една възходяща позиция на промяна и изпълнение на препоръките, които бяха дадени от ЕК в януарския доклад от 2017 г. Така че е дошло времето този мониторинг да отпадне. От своя страна, българската държава има готовност с оглед на препоръките да създаде един национален механизъм, който да продължи наблюденията в тази посока и съответно да затвърди и да надгражда постигнатото през тези 12 г.“


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати