Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Маноил Манев, ГЕРБ: Внасяме законодателни промени за наказателната отговорност на непълнолетни

Закон и ред

Маноил Манев, ГЕРБ: Внасяме законодателни промени за наказателната отговорност на непълнолетни

Маноил Манев, ГЕРБ: Внасяме законодателни промени за наказателната отговорност на непълнолетни - Tribune.bg
Снимка:

След среща с бащата на убитата в Галиче Андреа Руменова премиерът Бойко Борисов е възложил на ПГ на ГЕРБ да съгласува с Прокуратурата законодателни промени, съобщи депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. По този начин ще се гарантира, че при тежки престъпления срещу личността няма да има задължителна редукция на наказанието за лица от 16 до 18 години, изтъкна народният представител.

„Много е тежко да сме всички... премиерът възложи на ПГ дебат, бърз в комуникация с прокуратурата, да изготвим текст – който извършва тежко престъпление между 16 и 18 години да не си мисли, че ще му се размине. Премиерът застава и казва, че мъката на хората не може да бъде измервана само с обещания. Трябва да се случи веднага. Бяха изложени и мерките, които прокуратурата започва“, коментира пред медиите депутатът.

В момента за убиеца на момичето от Галиче по закон се предвиждат12 години лишаване от свобода, след като е признал за деянието си.

„Идеята, която знаете, да няма предварително гаранция за редукция на престъплението. Ако извършителят действа и разсъждава като възрастен, да няма редукция“, разясни Манев. Той допълни, че в хода на досъдебното и съдебното производство се правят много експертизи, които гарантират, че съдът ще може да разчита на тях, за да вземе решение.

Говорителят на главния прокурор Иван Гешев, Сийка Милева потвърди, че Прокуратурата на Република България активно ще съдейства в това направление.

„Още утре започваме проверка на всички лица с две или повече висящи дела. Това е, за да не се повтаря случаят в Галиче“, посочи тя.

Видимо разстроен, бащата на убитото момиче в Галиче, изрази задоволство, че премиерът и главният прокурор са се ангажирали да направят всичко, за да се прекъсне тази престъпност.

„Това не може и не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде разбит и унищожен. Това момче, изрод, извинявам се за грубия израз, е направил нападение над беззащитен човек. Но първо е направил и нападение над беззащитен човек по особено жесток начин и след това нападение с полицай, единственото, което е получил, е пробация и условна присъда. Ако беше наказан тогава, в този ден това нямаше да се случи“, убеден е бащата на Андреа Руменова.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

ИСТИНАТА Когато действията са като на възрастен и осъзнати, следва и присъдата да е като за възрастен. До като ги третират непълнолетни, съзнават, че ще им се разминава. Блудство, убийство и кражба, за всяко деяние, отделна присъда. Пример 50г., без право на замяна. Непълнолетието не ти разрешава да отнемат чужд живот. Ако е психично болен, защо не се самоубива, а отнема живот други му. Мн.удобно!
20.01.2020 21:30 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати