Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Министър Ахладова: За България е приоритет Европейската прокуратура да заработи бързо

Закон и ред

Министър Ахладова: За България е приоритет Европейската прокуратура да заработи бързо

Снимка:

„България благодари на Европейската комисията (ЕК) и на Европейския главен прокурор за активната работа и за положените усилия за приключване на процеса на институционализиране на Европейската прокуратура. За нас успешното създаване на тази институция винаги е било приоритет и сме положили много усилия, за да може тя да заработи максимално бързо.“ Това заяви днес министърът на правосъдието Десислава Ахладова, пред колегите си от ЕС по време на неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз „Правосъдие и вътрешни работи“ (част „Правосъдие“), което се проведе чрез видеоконференция.

Министър Ахладова допълни, че с цел осигуряване на необходимите условия за работа на европейските делегирани прокурори, и гарантиране на тяхната независимост съгласно изискванията на Регламента и осигуряване на водещата роля на Европейската прокуратура, Министерството на правосъдието внася Законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс и на Закона за съдебната власт в Министерски съвет, чието обществено обсъждане приключва днес.

Тя акцентира върху последователната позиция на страната ни в процеса по изграждане на европейската прокуратура, като информира, че към момента, в който на 29 септември 2020 г. Колегията на Европейската прокуратура прие правилата за работа на европейските делегирани прокурори, у нас вече беше започнало междуведомственото съгласуване и общественото обсъждане на посочения законопроект.

Комисарят по правосъдието Дидие Рейндърс изтъкна пред министрите, че Комисията полага усилия европейската прокуратурата да започне да функционира възможно най-бързо, а европейският главен прокурор Лаура Кьовеши заяви, че ЕРРО работи много усилено, за да се навакса забавянето при назначаването на европейски прокурори.

По време на днешното заседание бе представена Стратегията за борба със сексуалното насилие над деца и предвидените в нея мерки за противодействие на деянията, извършени в интернет среда.

Министрите на правосъдието потвърдиха необходимостта от прилагане на всеобхватен подход – за превенция на подобни деяния, подкрепа за жертвите и наказване на извършителите. Тези мерки следва да се реализират в тясно сътрудничество с интернет доставчиците и неправителствените организации. Министър Ахладова представи националния опит във връзка с премахване на материали с посегателства срещу деца в интернет пространството.

По темата за антисемитизма министрите се обединиха около идеята за национални стратегии и планове за действие, които държавите членки да изготвят за борба с антисемитизма, включващи специализирани обучения за разпознаване на такъв вид престъпления, подобряване на регистрацията и събирането на данни за престъпления от антисемитски подбуди, както и за прилагане на обща дефиниция за антисемитизъм, която вече е приета от България.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още