Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Кабинетът подкрепи Янаки Стоилов да пита КС за тримата големи в съдебната власт

Закон и ред

Кабинетът подкрепи Янаки Стоилов да пита КС за тримата големи в съдебната власт

Министерският съвет реши да отправи искане до КС за задължително тълкуване на член 130 т В от Конституцията. Въпросът е в правомощията на министъра на правосъдието ли е възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор.

Ставало дума за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които водят уронване на престижа на съдебната власт, каза на брифинг след заседанието на МС служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

„Смятаме, че искането е допустимо, тъй като по такъв въпрос КС не е давал тълкуване. Нормата на цитирания член от Конституцията е предизвикало противоречиво тълкуване сред членовете на ВСС, което налага по недвусмислен начин да се изясни нейното съдържание“, каза той.

„Членът дава право да се иска освобождаване на съдии, прокурори и следователи, но ние смятаме, че това правомощие на министъра на правосъдието трябва да важи и за ръководителите на трите съдебни власти“, каза министърът. 

Стоилов е решил да се сезира и ВАС по повод отказа на ВСС по казуса, но там е с други аргументи, уточни той.  

По думите му Конституцията разполага с необходимите инструменти стига да знаем как да си служим с тях.

Стоилов уточни още, че решението на КС има само принципно значение, като правата на министъра в комуникацията му с ВСС, а ВАП може да отмени отказа  и тогава ВСС трябва да разгледа въпроса наново.

Служебният правосъден министър информира още, че на днешното заседание на МС се е приело да бъде изработена пътна карта за изпълнението на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека, постановени срещу Република България.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още