Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. МВР готви спецоперации срещу нелегалната миграция и каналджийството

Закон и ред

МВР готви спецоперации срещу нелегалната миграция и каналджийството

МВР готви спецоперации срещу нелегалната миграция и каналджийството - Tribune.bg
Снимка:

БСП: „Нищо лично, господин министър, но ви искаме оставката”

БСП настоя в пленарната зала да бъде изслушан министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев във връзка със случаите на участие на служители на МВР в трафика на мигранти през територията България и случаите на битова престъпност.

„Това, че МВР извозва мигранти, беше поводът да ви извикаме”, заяви Иван Ченчев. Той се възмути, че служителите на реда вчера са спасявали паднала крава в река, а няма напредък срещу битовата престъпност и каналджийството.

„Нищо лично, господин министър, но ви искаме оставката”, обърна се той към силовия вицепремиер.

Демерджиев отговори, че от януари до ноември 2022 г., съпоставено със същия период на предходната година, престъпността като цяло е нараснала с 2,2%. В същото време разкриваемостта за този период се е повишила с 2,9 на сто. 

Подготвя се специализирана полицейска операция в национален мащаб, съвместно с прокуратурата по отношение на нелегалната миграция и каналджийството. Според него идеята е да се проведат паралелни операции в България и Турция, с цел да се ударят групите, свързани с нелегалните мигранти. „Включени са технически средства и дронове, които да наблюдават не само движението на нелегалните мигранти, но и движението и поведението на граничните полицаи. Конкретният случай от ранната сутрин на 4 януари е пример не за пробив или пропуски в полицията, а пример как в момента униформата и служебната карта не защитават никой, който извършва противообществени прояви”, обяви Демерджиев. Той обяви, че имат поставена цел да се справят най-бързо с телефонните измами, противозаконното отнемане на моторни превозни средства и домашното насилие.

По думите му лицата, които се занимават с телефонни измами, отдавна са напуснали пределите на страната и осъществяват тази дейност от територията на други държави. Вътрешният министър обяви, че по отношение на противозаконното отнемане на моторни превозни средства се подготвя специализирана полицейска операция в национален мащаб, като ще бъде проведена в следващите 2 до 3 седмици.

Маноил Манев от ГЕРБ от своя страна заяви, че работата на министъра била да пази предишния – Бойко Рашков. Той обясни, че проблемите в Гранична полиция са намалели след като е бил освободен назначения от Рашков началник.   „Когато ви искахме оставката и когато говоря не е лично отношение, но докато не си вършили работата по оперативните дела, а реагирате, когато кварталния хване нещо - резултат няма да има”.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати