Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. МЗ дава на прокуратурата материалите от проверката за доставки на респиратори, маски и лекарства

Закон и ред

МЗ дава на прокуратурата материалите от проверката за доставки на респиратори, маски и лекарства

Снимка:

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 март миналата година до момента ще бъдат дадени на прокуратурата. Това заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

По думите му проверката е показала, че цените на закупените материали са по-високи от пазарните. Освен това подписването на договор, издаването на фактура и плащания са се случвали в рамките на един ден. Според д-р Петров не е ясно откъде са били събирани офертите.  Допълнително средства са се давали и за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране.

Прави впечатление, че 50 респиратора са на двойни и тройни цени от тези, които след това са купувани с някакви процедури, поясни д-р Петров. Освен това са били закупени медикаменти за лечение, въпреки че на склад е имало такива постъпили от дарения. Опасенията на заместник-министъра са, че срокът им на годност ще изтече и ще бъдат изхвърлени.

По думите му в големи количества на склад и до момента има маски от първата доставка.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още