Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. МЗ и РЗИ сезират прокуратурата: Нощни заведения и кметове виновни за ръста на заразени и починали

Закон и ред

МЗ и РЗИ сезират прокуратурата: Нощни заведения и кметове виновни за ръста на заразени и починали

Снимка:

Здравното министерство прехвърля вината за стотиците смъртни случаи върху заведенията и пропагандата срещу ваксините

МЗ инструктира РЗИ да сезират прокуратурата за груби нарушения на противоепидемичните мерки. В много медии се показват репортажи, показващи неспазване и дори открито противопоставяне на мерките, най-често от нощни заведения, но даже от някои кметове, се казва в съобщение на Министерство на здравеопазването.

„Пряка последица от такова противоправно поведение е увеличаването на броя на заразените и починали наши сънародници. Само за последното денонощие броят на новите случаи на заразяване е 1998, а на починалите – 139“, се казва в позицията.

„Пропагандата срещу ваксинацията и неспазването на физическите мерки за ограничаване на разпространението могат да доведат единствено до още по-лоши резултати“, призовават от ведомството.

МЗ иска контролните органи на РЗИ, МВР, БАБХ и общинските администрации да засилят контрола по спазването на противоепидемичните мерките, като за всеки случай на грубо нарушение съставените констативни протоколи да се изпращат на Окръжния прокурор за проверка за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс*.

„Правителството има програми за компенсации на всички засегнати от противоепидемичните мерки лица, а след актуализацията на държавния бюджет има и необходимите за това средства. Всяко от засегнатите физически и юридически лица, може да се обърне към ресорното министерство и да получи обезщетение“, твърдят МЗ.

 

*Чл. 355. от НК

(1) Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

(2) Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

(3) Който наруши наредба, издадена за предотвратяване на хранителни отравяния, се наказва с пробация или с глоба от сто до триста лева.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още