Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. На фона на нестихващата престъпност: Рашков отчете спад на случаите и отново нападна прокуратурата

Закон и ред

На фона на нестихващата престъпност: Рашков отчете спад на случаите и отново нападна прокуратурата

На фона на нестихващата престъпност: Рашков отчете спад на случаите и отново нападна прокуратурата - Tribune.bg

В последните дни от управлението си вътрешният министър Бойко Рашков реши да отчете свършеното от  МВР за последните седем месеца.

По думите на Бойко Рашков МВР е успяла да постигне много, което щяло до бъде оценено от всеки един служител. Той се похвали с внесения Закон за движение по пътищата.

„Считаме, че в България това нещо е повече от необходимо. Засилените проверки, които правим извадиха на повърхността, че в нашата страна всеки трети водач или е повлиян от алкохол или наркотици или и без свидетелство за управление . Както е известно ние обявихме война на всички, които управляват в това състояние. Но този печелен факт не може да бъде елиминират от живота на нашата страна само с усилията на МВР. Има и други органи, които да се вземат в ръце. Не може полицейските служители да констатира водач употребил алкохол с техническо средство  и прокурорът да обяснява, как този човек не е знаел, какво употребява в ресторанта. Аз разполагам с такова постановление . Прокуратурата вместо да връща на МВР делата, да се вземе в ръце, да почувства  своята отговорност и да насочи тези дела към съдебната зала”, заяви Рашков.

На въпрос дали е имало чадър над Георги  Семерджиев, Рашков заяви, че до този момент не са установили подобно нещо. „Не бих казал, че едно познанства между него и една полицайка означава чадър. Той е обвинен и задържан под стража”, заяви той.

Запитан дали се притеснява от прокуратурата и от проверки на  КПКОНПИ , Рашков заяви:

„Информацията, че от КПКОНПИ ме проверяват е от три години няма нищо. НАП извърши проверки, но вие знаете, че прокуратурата в нашата страна може да образува производство по всякакъв повод. Аз дори не знам, какво прави прокуратурата, но нека да прави, каквото прецени.  В крайна сметка има и съд, така че няма да се притесня, ако някой прецени , че трябва да се влезе и там”, зави министърът на МВР в оставка.

На въпрос как би отговорил на опозицията и на ИТН, че в работата му се наблюдават повече приказки, но не  и действия и дали отчита като грешка ареста на Бойко Борисов, който беше обявен от съда за незаконен, Рашков видимо се  изнерви и  намекна, че журналистът има пристрастия към ГЕРБ.

 „Тошко Йорданов и Слави Трифонов говорят измислици  и неверни неща, защото преминаха в редиците на опозицията”, оправда се Рашков.

За шест месеца са регистрирани с 1547 престъпления по-малко в сравнение с 2021 г. , което е 3,6% намаление спрямо същия период за 2021 г. Регистрираните криминални престъпления са 35 540, като се отчита спад с 2%. Разкриваемостта е повишена с пет пункта или 47%, съобщи заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати