Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. На първо четене: Специален обвинител ще разследва главния прокурор

Закон и ред

На първо четене: Специален обвинител ще разследва главния прокурор

Снимка:

ГЕРБ се ангажира още в този парламент законовите промени да са факт

Специален обвинител ще разследва главния прокурор, решиха депутатите с приетите на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/. Измененията предвиждат създаването на нов вид магистрат, който да разследва главния прокурор.

Вносители са ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Текстовете предвижда специалният прокурор да има 7-годишен мандат, да се номинира от не по-малко от шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и да се избира от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство.

Опозицията излезе с остри критики по време на дебата в пленарна зала.

Социалистът Филип Попов нарече промените „поредната каша на управляващите“. Колегата му Крум Зарков посочи, че това е „поредното фиаско на ГЕРБ след опита за промяна на конституцията“, а Явор Нотев от „Атака“ поиска да разбере има ли такава фигура в друга страна от Евросъюза.

„Предложенията за прокурор, разследващ главния прокурор са съобразени с очакванията на българското общество“, напомни от трибуната Анна Александрова, председател на Правна комисия в парламента.

Красимир Ципов от ГЕРБ допълни, че темата за отчетността на главния прокурор и гарант обект от разследване срещу него се дебатира от няколко години.

"Предлагаме на вниманието ви този законопроект, който предвижда не по-малко шестима от членовете на Прокурорската колеги яда внесат предложение за съответната кандидатура. Кандидатите ще бъдат избирани от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство, не по-малко от 13 гласа от членовете. Смятаме, че само по този начин може да се гарантира независимостта в разследването на главния прокурор в случай, че той извърши престъпление", категоричен бе Ципов. Той декларира намерението на ГЕРБ промените в НПК да са факт още по време на 44-то Народно събрание и след това да стартира процедурата за избор на специалния прокурор, който ще разследва главния прокурор на страната.

Новите текстове в НПК бяха подкрепени на първо четене със 100 гласа „за“, 46 депутати гласуваха „против“, а 10 се въздържаха.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още