Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. На първо четене – до 10 г. затвор за автоджамбазите

Закон и ред

На първо четене – до 10 г. затвор за автоджамбазите

На първо четене – до 10 г. затвор за автоджамбазите - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът даде „зелена светлина“ на поправките в Наказателния кодекс

С пълно мнозинство и 116 гласа „за“ - депутатите одобриха на първо четене промени в Наказателния кодекс (НК), според които за кражба на кола ще се дават до 10 г. затвор. Нелегалното производство на цигари също става наказуемо.

В приетите текстове е записано още, че вещите, които са предмет или средство на престъпление, ще бъдат конфискувани в полза на държавата.

Измененията в НК отразяват настояването на министър-председателя Бойко Борисов да се прецизират текстовете за кражбите на автомобили.

„Който хванеш в автомобила, той казва – валеше дъжд, беше ми студено и влязох“, коментира на заседание на правителството преди време Борисов.

В гласуваните на първо четене промени от депутатите, това деяние ще се наказва от 1 до 10 години затвор. Предвижда се още приготовлението за кражба на МПС да се наказва като самостоятелно престъпление.

Другите промени в НК също решават стар проблем в правораздаването по отношение на производството на стоки без бандерол – цигари и алкохол. Досега се преследва само „държането“ и „продажбата“ им. Паралелно с промените в НК се внасят промени и в закона за тютюна, според които вносът, производството и продажбата на машини за производството на цигари, влизат в специален регистър към министерството на икономиката.

Автор: Моника Гаджанова


Коментари (1)

Кирил Трябва си закон за тези джамбази, много се отпуснаха и нямат спирка пред нищо
25.10.2018 14:36 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети