Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Над 10,5 милиона лева са щетите от кабелните оператори „пирати“

Закон и ред

Над 10,5 милиона лева са щетите от кабелните оператори „пирати“

Над 10,5 милиона лева са щетите от кабелните оператори пирати - Tribune.bg
Снимка:

700 хил. потребители били в „сивия сектор“

Над 10,5 млн. лева са нанесените щети от кабелни оператори „пирати“ в Югозападна България. Това загубите за основните телевизии у нас – bTV, NOVA и HBO. Предварителните данни по разследването съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

2,4 млн. са потребителите на телевизионни програми, от тях 700 хил. са в „сивия сектор“. Чрез тях собствениците на кабелните телевизии, осъществявайки престъпление против интелектуалната собственост, укриват данъци в значителни размери, обясни Арнаудова.

Преди повече от два месеца в прокуратурата и ГДБОП са постъпили сигнали от български национални и от чуждестранни телевизии за това, че в България се разпространяват телевизионни програми без разрешение на носителя на авторското право. „Установена беше не само достоверността на сигнала и фактите, но и извършващи се престъпления в почти цялата Южна България, дори и по отношение на телевизионни програми и телевизии, които не бяха сигнализирали за нарушаване на авторските права“, каза Арнаудова. И допълни:“ Събрахме изключителен обем от доказателства. Установихме техника, която позволява разпространение без разрешението на носителите на авторските права.“

Вчера са проведени действия по разследването в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница. „Това, което установяваме и разследваме е схема чрез извършване на престъпления против интелектуалната собственост. Паралелно с се осъществяват и данъчни престъпления“, обяви Румяна Арнаудова.

Всички кабелни оператори в страната, които извършват определени закононарушения, ще бъдат проверени в съвсем кратки срокове, каза шефът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП Явор Колев „Операцията, която започна вчера, продължава и в момента. След като е било преустановено излъчването на програми без уредени авторски права, се контролира дали ще има възстановяване и престъплението вече ще има друг характер“, каза комисар Колев.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати