Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Над 17 са задържани за трафик на мигранти през България

Закон и ред

Над 17 са задържани за трафик на мигранти през България

Над 17 са задържани за трафик на мигранти през България - Tribune.bg
Снимка:

Има данни и за участие на гранични полицаи в схемата, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев

Над 17 души са задържани при операцията срещу групата за трафик на мигранти. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Предстои на задържаните да им бъдат повдигнати обвинения.

Разбитата група е най-голямата за трафик на мигранти през територията на България.

„Занимавали са се с трафик на мигранти към Западна Европа основно от Афганистан“, обясни Гешев. Мигрантите са минавали през Иран до Турция, преминавали са нелегално българската границата, където са посрещани от хора от групата. Първоначално са настанявани в района на Свиленград. След това са настанявани в ромски махали в София. От столицата са превозвани до сръбската границата, която също са преминавали нелегално.

Освен граждани от Афганистан са превозвали и граждани от Ирак, някои от тях са били временно пребиваващи у нас.

Става въпрос за стотици хиляди евро, обясни зам.-главният прокурор, но не уточни точна сума. Той разясни, че не се е плащало кеш, а през човек, който е задържан. Тарифите варирали за различните страни. Имало е вариант за плащане на цял пакет за достигане до определена страна или за заплащане на премината граница.

По думите на Гешев става въпрос за много сложна организация, в която са ангажирани много хора. Те са можели да поемат стотици мигранти. Все още не е ясно колко мигранти са успели да прекарат през границата.

„Има данни и за замесени на гранични полицаи“, посочи Гешев.

„ Да, такива групи се подпомагат от държавни служители най-вероятно срещу заплащане“, каза още той, но за момента няма задържани гранични полицаи. Не е ясно и дали ще бъде доказано тяхното участие.

Групата е свързана с международни организации. До разкриването ѝ се стига именно при разбиването на най-голямата международна организация за трафик на хора през 2017 година.

„Информация за нея придобихме при международната операция „Халифакс“ през 2017 г. Тогава в резултат на проведените действия в Белгия, България, Великобритания, със съдействието на Франция, Германия, бяха задържани над 40 лица“, припомни Гешев. Българската група по онова време е сътрудничела на международната.

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати