Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Йорданова: Закриването на съдебни органи не е лесна задача, но трябва да бъде свършено

Закон и ред

Йорданова: Закриването на съдебни органи не е лесна задача, но трябва да бъде свършено

Йорданова: Закриването на съдебни органи не е лесна задача, но трябва да бъде свършено - Tribune.bg
Снимка:

„Закриването на съдебни органи не е лесна задача, изисква много сериозна и прецизна организационна работа, но това е нещо, което трябва да бъде свършено. Към настоящия момент няма формулирано и внесено законодателно предложение за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието”.

Така министърът на правосъдието Надежда Йорданова отговори на ръководителите на софийските прокуратури, които призоваха за тази мярка.

 

Прокурори настояха за удължаване на преходния период за завършване на делата в спецправосъдието

По думите ѝ към момента няма формулирано предложение за удължаване на срока: „Приетият закон е много ясен - предвижда тримесечен период, в който ръководителите на закритите специализирани съдилища и прокуратури да организират предаването на висящите и приключилите дела. Това, което чухме през последните няколко седмици, са различни твърдения за невъзможност на изпълнение на закона и твърдения за непълноти”.

Министърът обясни, че има предложение за среща с нея и екипа ѝ като те били отворени да изслушат техните притеснения.

„Аз очаквам, обаче този период да не бъде в бездействие, а да бъде предприето всичко необходимо за изпълнение на закона”, категорична бе Йорданова.

„Висящите дела, спрямо които е настъпил принципа за несменяемост на съдебния състав, продължават да се гледат от съответния състав, който е провел съответното заседание, до влизане на закона. Административното обслужване, организацията на тази работа, това го поема Софийски градски и Софийски апелативен съд. Делата ще се гледат в същата сграда, в същия съд”, коментира министърът по повод започналите към момента дела.

„Трябва да се спре с това желание за всяване на паника. Няма основание за паника”, коментира още Йорданова.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати