Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Полк. Петър Петров-единият от задържаните по шпионската афера-остава в ареста

Закон и ред

Полк. Петър Петров-единият от задържаните по шпионската афера-остава в ареста

Снимка:

Запален тенисист той разменял информация и пари на столичен корт, твърди прокуратурата

Полк. Петър Петров от Министерството на отбраната е единият от 6-имата арестувани по шпионския скандал, съобщи БНТ. При обиски в кабинета и дома му са намерени документи с поверителен гриф на НАТО.

Полк. Петров е заместник директор на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в Министерството на отбраната. Преди това е бил експерт там.

Освен военен той е и запален тенисист. Неслучайно част от конспиративните срещи на групата, ръководена от Иван Илиев, са се провеждали на столичен корт. Именно там е ставала размяната на секретна информация и пари, между служителя на МО и вербувалия го Илиев. Оперативната информация сочи, че на същите кортове Петров е засичан и с началника на отбраната Ефтим Ефтимов.

Преди година полк. Петър Петров бил награден от министър Красимир Каракачанов с орден „За военна доблест“ 3-а степен. Още не е ясно откога висшият служител на Министерството на отбраната е действал като част от шпионската група.

Други двама от обвиняемите са офицери от служба „Военно разузнаване“. Ръководителят Иван Илиев е офицер от резерва, служил на същото място. Любомир Медаров е бил техен колега, но след пенсионирането си работи в секретното деловодство на парламента. Обвинена като участник е и съпругата на резидента.

Военният съд днес реши, че заместник-началникът на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петров остава в ареста за постоянно с решение. Той е един от 5-има от участниците в шпионската афера. Медиите нямат достъп до сградата на столичната Съдебна палата. С обвинения за престъпление против Републиката и шпионаж в полза на Русия са шестима души. Един от тях е освободен срещу парична гаранция, след като е направил самопризнания пред разследващите.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още