Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Намерените в дома на Пламен Бобоков артефакти са с ниска научна стойност

Закон и ред

Намерените в дома на Пламен Бобоков артефакти са с ниска научна стойност

Снимка:

Според трима експерти в български музеи има хиляди подобни експонати

Откритите при обиск миналата година върхове на стрели и копия в дома на Пламен Бобоков в Русе са с незначителна историческа и научна стойност. Това показва експертизата на вещите лица от Националния исторически музей, представена днес в Окръжния съд. 

За тях няма данни къде са открити, не може да им се направи точна датировка и от техния вид има хиляди на територията на Евразия, смятат експертите.

При претърсване в къщата на Бобоков на ул. „Хан Аспарух“ 16 на 17 юни 2020 г. бе открито табло с 50 върха на стрели и копия на стойност 652 лева.

Откритите артефакти се смята, че са с ниска научна и историческа стойност. Експертите уточниха, че са определили цената въз основа на предлагането на подобни артефакти в аукционни къщи – по около 5 -10 лева на брой.

На днешното заседание на съда бяха разпитани икономът и двете чистачки на къщата, които работели при бизнесмена от близо 20 години. Жените свидетелстваха, че таблото със стреличките е стояло дълго време в помещението, където са държани подаръци и неизползвани вещи. Нито те, нито икономът обаче си спомняха кога и кой е подарил таблото на семейството.

Следващото заседание по делото е насрочено за 29 септември.   

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още